obrázek z archivu ireceptar.cz

Houby převážně zapékané

Už samy názvy znějí velmi lákavě. Kdo by si nedal bordeauxské hříbky na husím sádle nebo pěkně zabalená a dorůžova osmažená bedlová miminka, zapečené ryzce, liškovec, houby s těstovinami, žampiony jako minutku či bedly na víně?

Bordeauxské hříbky

Potřebujeme

  • 8 hříbků
  • 2 stroužky česneku,
  • husí sádlo
  • tymián, bobkový list
  • 50 g šunky
  • olivový olej,
  • 3 malé cibulky
  • petrželovou nať
  • sůl

obrázek z archivu ireceptar.czZapékané hříbkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Nasekané nožky hříbků dáme s česnekem a zelenou petrželí do kastrolu na rozehřáté husí sádlo a opečeme je. Přidáme tymián, bobkový list a na kostičky nakrájenou šunku.

Vše promícháme. Potom na olivovém oleji opečeme dozlatova kloboučky hříbků, vyjmeme je a na zbylém oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibulky.

Znovu promícháme, opečené kloboučky položíme navrch a na mírném ohni ještě zlehka dusíme asi 15 minut. Podáváme teplé s bílým pečivem.

Zapečené ryzce

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Lahodný ryzec

Ryzce jsou houbaři velmi vyhledávané a to doslova, protože nerostou příliš hojně. Nejčastěji je můžete najít koncem léta a na podzim (od srpna do listopadu) v trávě nebo mechu pod mladšími smrky a jalovci (ryzec smrkový) nebo v trávě na lesních cestách pod borovicemi (ryzec borový). Právě tyto dva druhy patří k nejchutnějším houbám vůbec. Jsou velmi křehké, proto i jejich kuchyňská úprava je rychlá. Pro ryzec smrkový jsou typické nazelenalé kruhy, pro borový zase zelené skvrnky v místě poranění. Z obou hub vytéká oranžové až mrkvově červené mléko, čímž je také odlišíte od nejedlého ryzce kravského, z kterého vytéká bílé mléko ostře palčivé chuti.

Potřebujeme

  • asi 20 kloboučků čerstvých ryzců
  • máslo
  • 250 g mletého masa
  • cibuli
  • sůl, pepř

Jak na to 

Omyté kloboučky ryzců rozložíme na plech a na každou porci položíme plátek másla. (Pamatujte k výrazné chuti ryzců vždy patří jemná chuť másla!)

V kastrůlku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme do ní mleté maso, osolíme, opepříme a chvíli je podusíme.

Masovou směsí pak naplníme hlavičky hub a dáme je krátce zapéci do trouby.

Liškovec

Potřebujeme

  • 100 g lišek
  • 100 g šunky od kosti,
  • 500 g těstovin
  • 2 vejce
  • rajčata
  • smetanu
  • 100 g tvrdého sýra
  • sádlo
  • sůl

Jak na to

Těstoviny uvaříme, šunku nakrájíme nadrobno, lišky na plátky, sýr nastrouháme, vejce rozšleháme se lehce osolenou smetanou.

Do zapékací misky vymazané sádlem postupně vrstvíme těstoviny, šunku, sýr, lišky a rajčata a  nakonec vyrovnanou misku zalijeme rozšlehanými vejci a sýrem a přizdobíme několika liškami.

Dáme na 10 minut zapéci do mikrovlnné trouby. Podáváme se zeleninou. Lišky dodávají pokrmu nenapodobitelnou a výjimečnou chuť a vůni.

Bedlová miminka

Potřebujeme

  • kloboučky mladých ještě přivřených bedel
  • vejce
  • strouhanku
  • olej

na náplň

  • 2 vejce vařená natvrdo,
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra
  • 1 tavený jemný sýr
  • 50 g šunky,
  • 1 stroužek česneku
  • pažitku
  • 1 menší jemně nakrájenou cibuli

Zapékaná bedlová miminkaZapékaná bedlová miminkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Vejce a sýr nastrouháme jemně na struhadle, šunku a cibuli nasekáme také velmi jemně. Přidáme pažitku, rozetřený česnek a tavený sýr. Náplň dobře promícháme.

Bedly očistíme a vykroutíme jim nožičku. Kloboučky hub naplníme náplní a obalujeme ve vejcích a strouhance. Smažíme na tuku. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Žampiony jako minutka

Potřebujeme

  • 600 g čerstvých malých kloboučků ze žampionů
  • olej nebo sádlo
  • sůl 
  • mletý pepř
  • citron

Jak na to

Kloboučky oloupeme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého oleje a pečeme až začnou růžovět.

Upečené osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme se slanými rohlíky.

Jak zlehčit smaženici aneb houbofleky

Potřebujeme

  • 400 g čerstvých hub
  • 50 g anglické slaniny
  • olej
  • 1 cibule
  • kmín
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g uvařených těstovin
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • rajčata
  • sůl

Jak na to

Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme houby, kmín, osolíme a dusíme doměkka. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do vymaštěné zapékací misky střídavě prokládáme vrstvu těstovin vrstvou podušených hub. Poslední vrstvou jsou těstoviny. Povrch potřeme máslem a přelijeme v mléce rozšlehanými vejci. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme s rajčaty, zdobíme petrželkou.

Bedly na víně

Potřebujeme

  • 500 g bedel
  • 100 ml bílého vína,
  • lžíci oleje
  • 50 g anglické slaniny
  • šťávu z poloviny citronu
  • pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání ohnivzdorné misky

Jak na to

Hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme (nešetříme).

Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a nalijeme na bedle.

Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky. Vhodnou přílohou je bílé pečivo.

Foto: archiv

Akční letáky