Houby

Na jáhlách a pohance si můžete i pochutnat
Zelenina
2. 2. 2019

Na jáhlách a pohance si můžete i pochutnat

Pohanka a jáhly patří k mimořádně zdravým snadno stravitelným a posilujícím pokrmům. Nabízíme nejlepší osvědčené recepty čtenářů Receptáře: papriky a rajčata plněná jáhlami, pohanka s brynzou a další. Více...

Hlíva si rozumí s česnekem, ale i těstovinami

Hlíva si rozumí s česnekem, ale i těstovinami

Houba, která prospěje vašemu zdraví a je běžně na pultech supermarketů? Hlíva ústřičná. Z šedobéžové houby s charakteristickou skládanou „sukénkou“ vmžiku upečete křupavou přílohu nebo připravíte hlavní chod, a to v podstatě bez námahy a s minimem surovin. Vystačíte si většinou hlavně s česnekem a bylinkami. Více...

Chutnou, léčivou houbu shiitake vypěstujete v pokoji i na zahradě

Chutnou, léčivou houbu shiitake vypěstujete v pokoji i na zahradě

Shiitake má výtečnou chuť, příjemnou vůni, působí blahodárně na naše zdraví. V orientu je tato houba pro své příznivé účinky na obranyschopnost a vitalitu organismu využívána i pěstována již tisíce let. Více...

Jak nejlépe zpracovat a uchovat houby
Houby
19. 10. 2018

Jak nejlépe zpracovat a uchovat houby

Když se v lese poštěstí pořádně naplnit koše, vyvstává otázka, jak houby, které nejsou určeny k okamžité spotřebě, uchovat na pozdější dobu. Trvanlivost většiny hub v čerstvém stavu není příliš vysoká. Poradíme vám, jak nejlépe postupovat při sušení, mražení,  nakládání do kyselého nálevu či soli. Více...

Znáte ryzce? Sbírat můžete ryzec borový, smrkový i syrovinku
Houby
5. 10. 2018

Znáte ryzce? Sbírat můžete ryzec borový, smrkový i syrovinku

Ryzce naši houbaři kupodivu příliš nesbírají, přestože je to velmi zajímavá skupina hub, atraktivní i z hlediska kuchyňského využití. U nás roste několik desítek druhů ryzců -  představíme ty jedlé. Více...

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Náročný den před vámi? Snídaně pro rodinu nebo přátele? Blesková večeře nebo oběd z mála surovin? Frittata je odpověď, jakou hledáte. Nadýchaná vajíčka, do kterých vmícháte snadno, na co zrovna máte chuť nebo co najdete doma, se liší od klasické omelety tím, že se pomalu pečou. Frittata je proto perfektní, pokud nemáte moc chuť vařit, ale přesto potřebujete vydatné jídlo pro více lidí. Více...

Dá se jíst hřib satan? Pozor i na další jedovaté hřiby
Houby
8. 9. 2018

Dá se jíst hřib satan? Pozor i na další jedovaté hřiby

Lidový název tohoto krásného zástupce čeledi hřibovitých, bliják, vypovídá za vše. Už jen kousek syrové plodnice vyvolá mnohahodinové zvracení i průjmy. Jak je to s jeho jedovatostí, co ji způsobuje a dá se někdy jíst? A na které další hřiby si dát pozor? Více...

Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?
Zavařování
25. 6. 2018

Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?

Při přípravě pestrých pokrmů by ve vaší kuchyni nemělo chybět několik druhů octa. Každý má jinou chuť, a proto se hodí i do jiných receptů. Jak se v octech vyznat a použít je tak, aby jídlo doladily co nejlépe? Více...

Vegetariánské lasagne se špenátem, rajčaty a žampiony podle Jessicy Koch

Vegetariánské lasagne se špenátem, rajčaty a žampiony podle Jessicy Koch

Jessica Koch žije se svým mužem, synem a dvěma psy v domě se zahradou blízko Heilbronnu. Doba, kterou kdysi prožila s Dannym, hrdinou částečně autobiografických románů, ji ovlivnila v mnoha směrech. Danny ji přivedl k vegetariánství, šetrnému zacházení s potravinami a k přemýšlení nad jejich původem. Více...

Jedlé houby na pařezech: ucho jidášovo, klihatka a chorošovec
Houby
20. 11. 2017

Jedlé houby na pařezech: ucho jidášovo, klihatka a chorošovec

Najdete je v lese i na zahradě, kdekoli, kde mají k dispozici chutné pařezy a padlé kmeny. Těmi se totiž mnohé houby živí. Jedlé a zdravé jsou i druhy, do kterých byste to možná na první pohled neřekli... Více...

Rostou vám na zahradě podivuhodné houby? Mnohé z nich jsou jedlé
Okrasná zahrada
20. 10. 2017

Rostou vám na zahradě podivuhodné houby? Mnohé z nich jsou jedlé

Možná vyrostly v trávě, mezi trvalkami, na kompostu, pod keři. Červené voskovky, oranžové mísenky, nenápadné líhy a strmělky, lahodné bedly zardělé. Nejenže zdobí podzimní zahradu - můžete je i sníst. Více...

Plný košík: dobroty z ryzců, václavek, masáků a dalších podzimních hub

Plný košík: dobroty z ryzců, václavek, masáků a dalších podzimních hub

Plné koše staví občas člověka před otázku, jaké jídlo z hub ještě nevyzkoušel. Třeba mezi našimi recepty najdete nějaký, který se vám bude hodit. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS