Houby

Jak nejlépe zpracovat a uchovat houby
Houby
19. 10. 2018

Jak nejlépe zpracovat a uchovat houby

Když se v lese poštěstí pořádně naplnit koše, vyvstává otázka, jak houby, které nejsou určeny k okamžité spotřebě, uchovat na pozdější dobu. Trvanlivost většiny hub v čerstvém stavu není příliš vysoká. Poradíme vám, jak nejlépe postupovat při sušení, mražení,  nakládání do kyselého nálevu či soli. Více...

Znáte ryzce? Sbírat můžete ryzec borový, smrkový i syrovinku
Houby
5. 10. 2018

Znáte ryzce? Sbírat můžete ryzec borový, smrkový i syrovinku

Ryzce naši houbaři kupodivu příliš nesbírají, přestože je to velmi zajímavá skupina hub, atraktivní i z hlediska kuchyňského využití. U nás roste několik desítek druhů ryzců -  představíme ty jedlé. Více...

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Náročný den před vámi? Snídaně pro rodinu nebo přátele? Blesková večeře nebo oběd z mála surovin? Frittata je odpověď, jakou hledáte. Nadýchaná vajíčka, do kterých vmícháte snadno, na co zrovna máte chuť nebo co najdete doma, se liší od klasické omelety tím, že se pomalu pečou. Frittata je proto perfektní, pokud nemáte moc chuť vařit, ale přesto potřebujete vydatné jídlo pro více lidí. Více...

Dá se jíst hřib satan? Pozor i na další jedovaté hřiby
Houby
8. 9. 2018

Dá se jíst hřib satan? Pozor i na další jedovaté hřiby

Lidový název tohoto krásného zástupce čeledi hřibovitých, bliják, vypovídá za vše. Už jen kousek syrové plodnice vyvolá mnohahodinové zvracení i průjmy. Jak je to s jeho jedovatostí, co ji způsobuje a dá se někdy jíst? A na které další hřiby si dát pozor? Více...

Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?
Zavařování
25. 6. 2018

Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?

Při přípravě pestrých pokrmů by ve vaší kuchyni nemělo chybět několik druhů octa. Každý má jinou chuť, a proto se hodí i do jiných receptů. Jak se v octech vyznat a použít je tak, aby jídlo doladily co nejlépe? Více...

Vegetariánské lasagne se špenátem, rajčaty a žampiony podle Jessicy Koch

Vegetariánské lasagne se špenátem, rajčaty a žampiony podle Jessicy Koch

Jessica Koch žije se svým mužem, synem a dvěma psy v domě se zahradou blízko Heilbronnu. Doba, kterou kdysi prožila s Dannym, hrdinou částečně autobiografických románů, ji ovlivnila v mnoha směrech. Danny ji přivedl k vegetariánství, šetrnému zacházení s potravinami a k přemýšlení nad jejich původem. Více...

Jedlé houby na pařezech: ucho jidášovo, klihatka a chorošovec
Houby
20. 11. 2017

Jedlé houby na pařezech: ucho jidášovo, klihatka a chorošovec

Najdete je v lese i na zahradě, kdekoli, kde mají k dispozici chutné pařezy a padlé kmeny. Těmi se totiž mnohé houby živí. Jedlé a zdravé jsou i druhy, do kterých byste to možná na první pohled neřekli... Více...

Rostou vám na zahradě podivuhodné houby? Mnohé z nich jsou jedlé
Okrasná zahrada
20. 10. 2017

Rostou vám na zahradě podivuhodné houby? Mnohé z nich jsou jedlé

Možná vyrostly v trávě, mezi trvalkami, na kompostu, pod keři. Červené voskovky, oranžové mísenky, nenápadné líhy a strmělky, lahodné bedly zardělé. Nejenže zdobí podzimní zahradu - můžete je i sníst. Více...

Plný košík: dobroty z ryzců, václavek, masáků a dalších podzimních hub

Plný košík: dobroty z ryzců, václavek, masáků a dalších podzimních hub

Plné koše staví občas člověka před otázku, jaké jídlo z hub ještě nevyzkoušel. Třeba mezi našimi recepty najdete nějaký, který se vám bude hodit. Více...

Bedla vysoká je výtečná houba. Pozor však na zrádnou bedlu zahradní
Houby
6. 10. 2017

Bedla vysoká je výtečná houba. Pozor však na zrádnou bedlu zahradní

Protože se letos urodily, nabízíme nevšední recept na nadívané bedly. Poznáte však bezpečně ty jedlé? Je pravda, že u nás roste jedovatá bedla, která je jim velmi podobná? Více...

Kouzlo kari: Zahřejte se indickou polévkou nebo kari s cuketou

Kouzlo kari: Zahřejte se indickou polévkou nebo kari s cuketou

Polévka, ve které stojí lžíce, nebo omáčka plná zeleniny, i tam vás dokáže probrat z šedi všedního dne kari. Výrazem kari rozumíme v našich zeměpisných šířkách směs typicky zářivě žlutého koření, které dodává jídlu sladce štiplavou chuť. Více...

Vinné vaření: ozdobte svůj podzimní stůl klenoty francouzské kuchyně
Maso a přílohy
16. 9. 2017

Vinné vaření: ozdobte svůj podzimní stůl klenoty francouzské kuchyně

Vinobraní je v plném proudu, o přísun nových lahví z tuzemska i zahraničí tedy není v obchodech nouze. Pokud jste příznivci nápojů z ušlechtilých hroznů, ale vaření s vínem jste se dosud vyhýbali pro jeho náročnost, následující podzimní recepty s červeným vínem vás přesvědčí o opaku! Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS