Houbové bramborové knedlíky

Potřebujeme

  • 200 g čerstvých hub
  • 100 g libové slaniny
  • 1 kg vařených brambor
  • 8 housek
  • 15 dkg hrubé mouky
  • 3 až 4 žloutky
  • sůl

Jak na to

Housky nakrájíme na kostičky a osmažíme je na nakrájené slanině. Dáme do mísy, přidáme vařené nastrouhané brambory, mouku, žloutky, předem podušené houby, osolíme a vše promícháme.

Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme asi 10 minut v osolené vodě.

Podáváme polité máslem s dušenou kapustou nebo s čerstvým zeleninovým salátem.

Alena Veselá, Praha

Houbové knedlíčky se slaninou

Potřebujeme

  • 8 dkg sádla
  • 1 až 2 nadrobno nakrájené cibule
  • trochu rozsekané zelené petržele
  • mletý pepř
  • 8 žemlí nakrájených na kostičky
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • 15 dkg slaniny nakrájené na drobné kostičky
  • 15 dkg očištěných a na kostičky nakrájených hub
  • 6 dkg hrubé mouky
  • 2 dkg strouhané housky

Jak na to

Ve větším kastrolu rozpálíme sádlo a na něm zpěníme cibuli, zelenou petržel a mletý pepř. K tomu přidáme žemle nakrájených na kostičky, dokřupava je osmažíme a necháme vychladnout.

V mléce rozkvedláme vejce a sůl, nalijeme je na osmahnuté žemle a necháme asi půl hodiny stát.

Poté nakrájenou slaninu rozškvaříme v kastrolu, přidáme nakrájené houby a krátce podusíme, směs přidáme k prochladlým žemlím, přisypeme hrubou mouku, strouhanku a vše dobře promícháme.

Z připravené směsi rukama namočenýma ve studené vodě uděláme menší knedlíčky, které vložíme do vařící slané, vody a 10 minut pomalu vaříme.

Uvařené knedlíky vyndáme drátěnou naběračkou a horké je ihned podáváme s dušenou zeleninou nebo se salátem ze syrové zeleniny.

Helena Reindlová, Liberec

Houbové krokety

60 dkg hub podusíme na zpěněné cibuli (2 kusy) na oleji.

15 dkg bílé veky nakrájíme na plátky a zvlhčíme vodou. Po nasáknutí vymačkáme a rozmělníme, promícháme s houbami, jedním vejcem, trochou mouky a strouhanky, trochou vegety speciál, mletou sladkou paprikou, špetkou mletého nového koření, mletým pepřem, drceným česnekem a solí.

Utvoříme asi osm válečků. Trochu je zploštíme, obalíme v mouce, vejci, strouhance a smažíme.

Jsou výborné s pažitkovou omáčkou (čtyři lžíce majonézy promícháme se čtyřmi lžícemi bílého jogurtu, pažitkou a špetkou cukru).

Marta Kocourková, Dolní Metelsko