Hříbková omáčka s hovězím či vepřovým, samotné hřiby na smetaně s knedlíkem, křemenáče zabalené do šunkové či telecí rolády, bedly ve vlastní šťávě zjemněné smetanou, houbový guláš či houbové rizoto s rajskou omáčkou. Kdo by si nevybral!
Panenské hřiby
500 g bílých hřibů
400 g hovězí svíčkové nebo vepřové panenky
100 ml přírodního vína
125 ml smetany
kostku masoxu
ocet
olej
máslo
sůl
Hřiby nakrájíme na velké kousky a opečeme je na másle. Přidáme nakrájenou cibuli, pár kapek octa, sůl a podusíme.
Mezitím na oleji opečeme plátky masa, vyjmeme je z pánve a vložíme je do teplé trouby.
Do šťávy vypečené z masa přilijeme bílé víno, smetanu a přidáme kostku masoxu. Chvíli povaříme, přidáme podušené houby a opečené maso. Vše necháme ve šťávě prohřát.
Hotový pokrm podáváme s vařenými těstovinami nebo s knedlíky.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
panenské hříbky
Křemenáč nebývá červivý
Další oblíbenou houbou je křemenáč. Houbaři ho mají rádi pro jeho zvláštní barvu a také proto, že tolik nečerviví. Mezi nejoblíbenější patří křemenáč osikový, který, jak název napovídá, roste pod osikami nebo topolem bílým, a to i mimo les. Stejně výrazně září svou oranžovou barvou křemenáč březový, který si zase zvolil za své oblíbené stanoviště místa pod břízami.
Burgundská roláda
100 g malých křemenáčů
cibuli
sůl, bílý pepř
šťávu z poloviny citronu
4 plátky telecí pečeně nebo 4 plátky vařené šunky
500 ml červeného vína
půl šálku sladké smetany
máslo
Křemenáče nakrájené na plátky dusíme na másle s jemně nakrájenou cibulí asi pět minut. Osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu.
Směsí naplníme plátky telecího nebo šunky, srolujeme a zpevníme špejlí. Rolky vložíme do vymaštěné ohnivzdorné mísy, podlijeme vínem a smetanou a pečeme je 10 minut v horké troubě. Jako přílohu podáváme hranolky a hlávkový salát.
Lišky na smetaně
400 g lišek
30 g másla
1 cibuli
200 ml smetany
bobkový list
1 lžíci hladké mouky
mletý pepř
citronovou šťávu
sůl
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
lišky
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené lišky, kmín a dusíme je. Měkké lišky osolíme a zalijeme vodou s bobkovým listem.
Když se voda vysmahne, přidáme smetanu s rozmíchanou moukou, okořeníme pepřem, citronovou šťávou, osolíme a krátce povaříme. Podáváme s chlebem.
Eliška Křížovská, Svitavy
Svíčková z hub
500 g hub
100 g slaniny
100 g kořenové zeleniny
2 cibule
nové koření, bobkový list, pepř, jalovec
2 dl mléka
2 dl šlehačky
rostlinný olej
Cibuli spolu se strouhanou zeleninou a slaninou podusíme na tuku. Zaprášíme moukou a podlijeme mlékem. Omáčku rozmixujeme a uvaříme v ní kousky hřibovitých hub.
Podle chuti přidáme šlehačku, ochutíme a je-li omáčka příliš řídká, zahustíme ji hladkou moukou. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.
Jiří Mika, Stará Role
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
hřiby na smetaně
Hřib – král lesa
Na přípravu omáček se nejlépe hodí tvrdší houby, například hřiby nebo křemenáče. Hřibů je celá řada a většina houbařů je považuje za nejcennější úlovek své lesní výpravy. Mezi nejkrásnější hřiby patří hřib smrkový. Klobouk má v mládí polokulovitý, bílý nebo bělavý, později světle nebo tmavě hnědý s bělavými, později žlutými póry. Dorůstá až 20centimetrové výšky. Roste od června do listopadu, a to zejména pod smrky.
Hřiby na smetaně
800 g bílých hřibů
2 cibule
250 ml šlehačky
sladkou papriku
hladkou mouku
máslo, pepř, sůl
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme ji lžičkou sladké papriky (pozor, nepřipálit, aby nezhořkla), přidáme na silnější řezy nakrájené hřiby a vše dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Pak přidáme sůl, pepř a vše zalijeme šlehačkou rozmíchanou s hladkou moukou. Chvíli povaříme, dochutíme citronem, pro barvu dodáme ještě trochu sladké papriky. Podáváme s kynutými houskovými knedlíky.
Hříbky v křenové omáčce
500 g hříbků nebo jiných světlých hub
na omáčku
3 žloutky
1 dl smetany (nebo mléko tatra)
citronovou šťávu
ocet
5 lžic křenu
půl kostky cukru
sůl
Mladé hříbky nebo kozáky uvaříme ve slané vodě.
Omáčku připravíme ze smetany, ve které rozšleháme žloutky. Krátce povaříme a přidáme nastrouhaný křen, cukr, trochu octa a citronové šťávy.
Omáčkou polijeme uvařené zcezené houby. Podáváme nejlépe s knedlíkem.
Bedlová omáčka
500 g bedel
50 g slaniny
trochu mouky
125 ml smetany
kečup
sladkou papriku, sůl, okurky
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
bedla jedlá
Bedly udusíme ve vlastní šťávě, osolíme, přidáme sladkou papriku a drobně nakrájenou slaninu. Když se voda z hub vydusí, trochu je podlijeme a zjemníme smetanou, do které jsme přimíchali trochu mouky a kečupu.
Do hotového pokrmu můžeme přidat nadrobno nakrájené sladkokyselé okurky. Jako přílohu podáváme brambory.
Houby po maďarsku
800 g hub (májovek, žampionů, hřibů)
80 g sádla
6 dl smetany
3 cibule
sůl
2 lžíce hladké mouky
mletou papriku
petrželku
4 vejce
toastový chléb
Cibulku osmahneme na sádle a podusíme na ní houby pokrájené na plátky. Přidáme papriku, petrželku, osolíme a dusíme doměkka. Když se voda vypaří, zaprášíme moukou, zalijeme smetanou a povaříme. Podáváme s vejci upravenými jako volská voka a s toasty.
Jiří Mika, Stará Role
Syrovinky na smetaně
800 g syrovinek
2 cibule
250 g šlehačky
sladkou papriku
hladkou mouku
máslo
pepř a sůl
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na větší kousky nakrájené syrovinky (popř. bílé hřiby) a 10 minut je podusíme.
Pak je zasypeme paprikou, ochutíme solí a pepřem, rychle orestujeme a hned zalijeme šlehačkou, v níž jsme rozmíchali lžíci mouky.
Povaříme dalších 10 minut a podáváme s houskovým knedlíkem.
Ivan Veselý, Žebrák
Houbový guláš
700 g hub
100 g anglické slaniny
2 velké cibule
2 rajčata
1 papriku
olej
feferonku
mletou sladkou papriku
drcený kmín
3 lžíce kečupu
bujon
2 lžíce hladké mouky
200 ml smetany
cibulovou nať
sůl
Očištěné houby nakrájíme na větší kousky. Cibuli a slaninu drobně pokrájíme, zpěníme na oleji, zasypeme paprikou, osmahneme, přidáme houby a dusíme.
Asi po 15 minutách přidáme nakrájená rajčata, papriku, feferonku, kečup, kostku bujonu, kmín a asi 3/4 litru vařící vody, dusíme doměkka.
Před dokončením vmícháme smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku. Podle potřeby dokořeníme a ještě chvíli povaříme.
Houbový guláš s česnekem
1/2 kg čerstvých hub
cibuli
masox
kmín
pepř
tuk
2 stroužky česneku
Cibulku zpěníme na tuku a podusíme na ní houby. Přidáme koření a česnek. Zahustíme moukou a můžeme podávat s pečivem, knedlíky či rýží.
Marie Svobodová, Zdounky
Houbové rizoto s rajskou omáčkou
400 g čerstvých hub
250 g rýže, pepř
100 g strouhaného sýra
rajčatový protlak
koření na rajskou omáčku
olej, cukr, sůl
Houby očistíme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme, opepříme a dusíme na oleji doměkka. Mezitím v osolené vodě vaříme rýži. Podušené houby, polovinu strouhaného sýra a uvařenou rýži dobře promícháme.
Z půl litru vody, malé konzervy rajčatového protlaku a koření uvaříme omáčku, podle chuti ji přisladíme.
Z houbového rizota vykrajujeme sběračkou kopečky, které poléváme omáčkou. Posypeme zbytkem strouhaného sýra a ozdobíme zelenou petrželkou.