Rokytnická kulajda

V půl litru osolené vody vaříme:

  • 3 kuličky nového koření,
  • 5 kuliček pepře,
  • 2 bobkové listy,
  • 2 na kostičky nakrájené syrové brambory,
  • velkou hrst očištěných nasekaných lišek.

Když jsou houby a brambory měkké, přilijeme půl litru mléka, v němž jsme rozmíchali 2 lžíce hladké mouky.

Vaříme dalších 10 minut a pak do polévky vložíme míchanici ze dvou na másle usmažených vajec.

Necháme zchladnout a před podáváním ochutíme octem a popřípadě i nasekaným koprem.

Ivan Veselý, Žebrák

Houbová polévka s rýží

Jemně nakrájenou cibulku, červenou papriku a nakrájené houby zpěníme na tuku. Pomalu dusíme asi 20 minut. Zalijeme horkým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme spařenou rýži a vaříme. Do hotové polévky přidáme sekanou petrželku nebo pažitku. Podáváme s chlebem.

Marie Svobodová, Zdounky

Česká bramboračka

  • 200 g čerstvých hub
  • 3 brambory
  • máslovou jíšku
  • 3 stroužky česneku
  • lžíci másla
  • 50 g kořenové zeleniny
  • 1/2 malé kapusty
  • kousek pórku
  • několik růžiček květáku
  • vývar nebo masox
  • majoránku, pepř, kmín a sůl

Nakrájenou kořenovou zeleninu osmahneme na másle. Zalijeme vývarem. Přidáme nakrájené brambory a zeleninu, houby, utřený česnek, kmín a vše vaříme asi 40 minut. Polévku zahustíme máslovou jíškou a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Renata Culková, Osek u Sobotky

Polévka s knedlíčky ze špiček

  • 200 g špiček
  • 1 1/2 l vody
  • mrkev a celer
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci másla
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř, drcený kmín a sůl

na knedlíčky

  • 100 g špiček
  • 20 g cibule
  • 1 lžíci másla
  • mletý pepř a sůl
  • 1 rohlík a mléko
  • 1 vejce
  • petrželku
  • strouhanku

Do vody v hrnci dáme nakrájené špičky, nastrouhanou zeleninu a vše uvaříme doměkka.

Mezitím zpěníme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, okořeníme, podlijeme, krátce povaříme a nalijeme do polévkového základu. Přidáme česnek utřený se solí, podle potřeby okořeníme a necháme přejít varem.

Do hotové polévky zavaříme knedlíčky. Připravíme je tak, že nadrobno nakrájíme špičky a podusíme je s jemně pokrájenou cibulkou na másle. Okořeníme, osolíme a necháme vychladnout. Ke směsi přidáme v mléce namočený a vymačkaný rohlík, vejce a drobně nasekanou petrželku. Podle potřeby zahustíme strouhankou.

Eliška Křížovská, Svitavy

Dršťková polévka z hub

  • 500 g různých hub
  • 50 g sádla
  • česnek
  • mletý pepř
  • 30 g mouky
  • majoránku
  • mletou sladkou papriku
  • sůl
  • 15 g tuku

Houby nakrájíme na nudličky a podusíme je na části sádla. Dáme je do hrnce s vařící vodou a přidáme česnek utřený se solí. Opepříme a zahustíme jíškou připravenou ze zbytku sádla a mouky.

Hotovou polévku okořeníme majoránkou a paprikou zpěněnou na tuku. Podle potřeby přisolíme.

Eliška Křížovská, Svitavy

Falešná dršťková

  • 400 g kotrče kadeřavého nebo hřibu dutonohého
  • 20 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • majoránku
  • papriku, pepř, česnek, sůl a petrželku

Houby pokrájené na větší kousky dusíme asi 20 minut. Vodu scedíme a houby rozkrájíme na nudličky. Ze sádla a mouky připravíme jíšku a přidáme ji do houbového vývaru. Dodáme utřený česnek se solí a majoránku. Necháme povařit, přidáme dušené houby a ještě vaříme.

Jiří Mika, Stará Role

Mléčná houbová polévka

  • 400 ml mléka
  • 400 ml vody
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 menší cibuli
  • 20 g másla
  • 4 brambory
  • sůl
  • kopr

Houby očistíme, omyjeme a necháme podusit na másle. Mezitím uvedeme vodu do varu, osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do poloměkka.

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme podušené houby, zalijeme mlékem a vaříme cca 10 minut. Podáváme se sekaným koprem.

Jiří Mika, Stará Role

Falešná račí polévka

Ryzce pravé i další druhy ryzců očistíme, nakrájíme a dáme je na rozpálený omastek. Podusíme je do měkka, poprášíme je moukou a necháme ještě podusit, aby zmizela moučná chuť. Vzniklou směs zalijeme vývarem z kostí, masoxu, nebo zeleniny.

Jiří Mika, Stará Role

Smetanová houbová

  • 1/5 l vody
  • 1 cibuli
  • 3 brambory
  • 200 g krájených hub
  • olej
  • sladkou papriku
  • kmín, sůl a pepř
  • smetanu ke šlehání
  • hladkou mouku
  • ocet

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme oloupané a nakrájené brambory a houby. Okořeníme paprikou, kmínem, pepřem a solí. Vše podlijeme vodou a povaříme.

Když jsou brambory měkké, zahustíme polévku smetanou rozšlehanou v hladké mouce. Zavaříme a odstavíme. Dochutíme nepatrně octem.

Eva Hromová, Libochovice

Boršč s oušky

  • 200 g hřibovitých hub
  • 1 masox, 1 l vody nebo vývar
  • 30 g másla
  • 30 g mouky
  • 75 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 500 g červené řepy
  • bobkový list
  • pepř a sůl
  • ocet

na ouška

  • 120 g mouky
  • 1 žloutek
  • vodu a sůl

Vypracujeme těsto, rozválíme, nakrájíme na malé čtverečky a plníme houbovou nádivkou. Nádivka: uvařené houby rozsekáme, podusíme na másle s cibulkou, přidáme strouhanku, bílek, sůl, pepř. Nádivkou plníme čtverečky, které přeložíme na trojúhelníky, stiskneme je a vaříme 10 minut ve slané vodě.
Opranou červenou řepu uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvaříme vývar, který mírně okyselíme. Zeleninu a houby nakrájíme na plátky a povaříme ve vývaru, pak přidáme řepu a světlou máslovou jíšku. Povaříme. Podle chuti dosolíme, opepříme a přisladíme. Podáváme s oušky.

Dana Benešová, Vimperk

Rychlá polévka z masáků

  • 10 masáků
  • dvě lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • sladkou mletou papriku
  • kmín

Máslovou jíšku zalijeme asi litrem vody, přidáme na proužky nakrájené masáky, ochutíme a do uvařené polévky nasypeme hrst sekané petrželky.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Myslivecká hříbková polévka

  • 5 dkg slaniny
  • 1 cibuli
  • 0,25 kg hříbků
  • 5 dkg hladké mouky
  • vývar nebo masox
  • 1 dl smetany
  • sůl a pepř
  • cukr
  • petržel
  • 1 dl bílého vína
  • olej

Na tuku zpěníme cibuli a slaninu, přidáme nakrájíme hříbky a podusíme. Zaprášíme moukou, osmahneme a po částech rozmícháme s litrem studeného vývaru. Povaříme asi 20 minut na mírném ohni za občasného míchání. Zjemníme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru.

Před podáváním můžeme vmíchat 1 dl bílého vína. Nakonec posypeme zelenou petrželkou.

Monika Králíčková, Liteň