Hřib smrkový, nejcennější úlovek vášnivého hřibaře
18. 9. 2016

Hřib smrkový, nejcennější úlovek vášnivého hřibaře

ROSTOU! Jakmile zazní toto kouzelné slovo, český houbařský národ se vrhá do lesů. A zazní v okamžiku, kdy po vydatných deštích a při teplém počasí vypukne růstová vlna bílých hřibů.

Houbaře lze pro jednoduchost rozdělit na ty, kteří svou zálibu provozují celoročně a střídmě si přitom vybírají z rozličných sezonních houbových lahůdek, a na ty příležitostné, k nimž patří právě hřibaři.

hřib smrkový (Boletus edulis)

Hřib smrkový roste po od léta a po celý podzim

Z nejhojnějších našich jedlých hřibů praváků pro hřibaře bývají první radostí houbařské sezony hřiby dubové (Boletus reticulatus), které začínají růst už během května – ty ale ze scény mizí již koncem září. Nejvíce ovšem je houbařská pozornost upřena na hřib smrkový (Boletus edulis). Ten začíná růst o něco později, zpravidla počátkem prázdnin, zato se pak objevuje až do pozdního podzimu. Prakticky každý houbař ho dobře zná a podle jeho druhového jména také ví, kde ho nejlépe hledat.

hřiby dubové (Boletus reticulatus)

Hřib kraluje v kuchyni

Předností hřibu smrkového jsou velké kuchyňské kvality a všestranná možnost kulinářského využití. Kromě vybraných specialit z čerstvě vyrostlých hřibů připomeňme jejich umocněnou chuť a vůni, pokud je použijeme správně usušené. Samostatnou kapitolou jsou velmi ceněné nakládané hříbky, i když na „vysbírávání hříbečků ocťáčků“ se mohou i mezi samotnými houbaři názory poněkud lišit. Hřib smrkový je hojně sbírán a kuchyňsky využíván i v zemích, kde se jinak běžně nehoubaří. I to je pro tento houbařský symbol nejvyšší známkou jeho všeobecné oblíbenosti.

Autor Aleš Vít.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS