Atlas hub, který je obsažný jako knížka, ale má podobu lehkého a skladného časopisu se zpevněnou laminovanou obálkou, užijete v lese i v kuchyni. Anglicky se této malé knížce říká bookazin. A první bookazin v Edici Receptáře bychom mohli pojmenovat i jako houbazín. Celý je totiž věnovaný houbám a potěší všechny nadšené houbaře, začátečníky i pokročilé.
Atlas do kapsy
Určovat totožnost hub, u kterých si nejste jejich rodokmenem zcela jisti až po příchodu z lesa, není ideální. Houby mohou být po cestě unavené a mírně změnit vzhled. A především když jejich nejedlý či dokonce jedovatý původ odhalíte včas, můžete je ponechat na místě a zbytečně je nesbírat. Málokomu se však chce do lesa nosit velkou knihu, která by zabírala místo cennému úlovku a tížila při příjemných procházkách pod korunami stromů.
Atlas v podobě menší knížky, která je lehká a nezabere mnoho místa, ale přitom je nabitá informacemi, můžete na své výpravy přibrat snadno. Autory popisů hub jsou uznávaní odborníci František Kotlaba a Vladimír Antonín.
- Podle věrných fotografií a podrobných popisů s tímto průvodcem snadno identifikujete přes 70 druhů hub.
- U každého druhu se dozvíte, kde nejčastěji roste a pohledem na známé symboly ihned zjistíte, zda jej přibrat do košíku, nebo nechat na místě.
Houbové hody
Houbového rádce užijete i po příchodu domů. Najdete v něm totiž desítky zajímavých receptů na lahůdky z hub. Můžete si podle nich připravit originální houbové předkrmy, polévky i hlavní jídla, využijete běžné i méně časté druhy hub.
Můžete se těšit například na tyto lákavé recepty:
- Škvarky z růžovek
Bookazin Atlas hub z Edice Receptář si můžete od 24. 6 do 22. 7. 2011 zakoupit v novinových stáncích. Od 6.8 do 21.9. 2011 bude kromě stánků k dispozici i v knihkupectvích.
- Hřiby carpaccio
- Lahůdka z vatovce
- Liškové volské oko
- Houbové pirohy
- Bedlové topinky se syrečky
- Horská dutonožková polévka
- Dršťková z kotrče
- Houbová paštika
- Houbové řízky
- Bedlová miminka
- Houbové knedlíky
- Houbový šašlik
- Letní houbařský guláš
- Křemnenáče ve vinném těstíčku
- Sekaná z čirůvek
Tolik pro malou ochutnávku, malý velký průvodce houbařskou sezónou vám inspirujících a chutných receptů nabídne téměř čtyřicet.