Dnes není problém koupit hlívu ústřičnou z pěstíren. Tato hlíva je dokonce kuchyňsky lépe použitelná než ta z volné přírody. Její předností je zejména křehkost pěstovaných plodnic, takže je využitelná doslova od polévek až po dezerty. Kdo nehoubaří, nebo nemá svá oblíbená místa růstu hlívy ústřičné, či mu jen schází štěstí najít ji ve volné přírodě, může si ji doma nebo na zahradě také vypěstovat ze zakoupené sadby. Po léta pak sklízí, např. na zahradě, její vydatnou úrodu.

Hlíva jako ovar

Potřebujeme

  • čerstvou hlívu z pěstírny
  • kuličky nového koření a černého pepře
  • bobkový list
  • křen
  • hořčici
  • sůl


Jak na to

  1. Koření vložte do vody pod pařník na knedlíky a přiveďte do mírného varu.
  2. Na pařník rozložte klobouky hlívy, lupeny směrem vzhůru, osolte je do lupenů, přiklopte a ponechejte v páře 8–10 minut, až houby změknou a provoní kořením.

Houbový ovar podávejte na předehřátém talíři, s hořčicí a čerstvě nastrouhaným křenem, případně zakápnutý citronovou šťávou…