Pokud chcete svůj jídelní stůl zpestřit nějakou českou klasikou s knedlíky, sáhněte po ověřeném receptu. Jejich přípravu zvládne i začátečník a zcela jistě s nimi uspějete u všech strávníků. Hodí se nejen ke klasickým omáčkám, ale i ke guláši a vepřovému či kachně se zelím! A nejlepší jsou samozřejmě vždy ty domácí!

Něco málo o knedlících…

Knedlíky byly oblíbeným jídlem už od starověku. Zprvu se však jednalo o smažené kuličky nebo šišky z mletého masa. Někdy během 17. století se začalo k jejich přípravě využívat i mouky a knedlíky se pekly. O dvě století později už se staly i hlavním jídlem a často se jednalo o varianty s mnoha druhy náplní, které měly mnoho tvarů. Klasické české knedlíky jsou zpravidla ve tvaru většího válce, ale například v sousedním Německu jsou tradiční knedlíky kulaté a pro Rakousko jsou typické noky.

Velejemné knedlíky podle Pohlreicha

Nakrájejte 250 g toustového chleba na kostičky o velikosti zhruba 1 cm. Zalijte je 100 ml mléka a nechte je v něm rozmočit. Přidejte 1 hrnek posekané plocholisté zelené petržele, 3 čerstvé vaječné žloutky, sůl, 1 polévkovou lžíci rozpuštěného másla a řádně promíchejte.

Z vaječných bílků vyšlehejte pevný sníh a jemně ho vmíchejte do knedlíkového těsta. Poté jej rozdělte na dvě části a z každé na pomoučněném vále vytvarujte válec. Oba knedlíky zabalte do potravinové fólie, kterou na několika místech propíchněte opatrně vidličkou a dejte je na 20 minut vařit na pařák. Z těsta můžete tvarovat i kulaté knedlíky. Nakonec knedlíky vyjměte z obalu, pokrájejte na plátky a můžete servírovat.

Mějte vždy materiál po ruce

Knedlíky lze dělat jak z čerstvého, tak i tvrdého pečiva. Pokud je chcete mít po ruce a zůstalo vám pár housek, baget, rohlíků či pár krajíčků chleba, nakrájejte je na kostičky a nechte je pár dní důkladně proschnout na vzduchu. Díky tomu snadno zachráníte veškeré zbytky pečiva. Takto připravené kostičky můžete bezpečně a dlouhodobě skladovat stejně jako strouhanku. A když budete chtít dělat knedlíky, máte hned kam sáhnout po materiálu.

Tip

Knedlíky můžete vylepšit malým trikem. Stačí, když kostičky pečiva před zalitím mlékem osmažíte na troše tuku do křupava. Základní recept na žemlové knedlíčky se dá snadno chuťově obměňovat, a to mnoha čerstvými bylinkami a kořením.

A jak dělá mistr kuchař jemný karlovarský knedlík?

Nejprve si utřete 70 g másla s trochou soli do pěny. Následně přidejte 6 čerstvých vaječných žloutků pěkně jeden po druhém. Stejně tak po lžících ½ l mléka a 560 g polohrubé mouky. Do takto připraveného těsta přidejte na másle usmažených 20 g pečivových kostek a z bílků vyšlehaný tuhý sníh. Veškerý obsah opatrně a řádně promíchejte.

Lehce namočte pevný ubrousek, poté jej vyždímejte, potřete asi 20 g másla a zabalte do něj knedlík, který jste z těsta vytvořili. Pro jistotu převažte nití či provázkem volně v oblasti těsta, ovšem pevně na obou koncích, aby vám knedlík během vaření nevytekl. Takto připravené je vložte na 1/4 hodiny vařit do vroucí osolené vody. Po uplynutí doby knedlíky vyjměte, uvolněte střední uvázání a vařte dál ještě 1/4 hodiny. Uvařený knedlík po vyjmutí z ubrousku nakrájejte nití.

Zdroje: www.zdenekpohlreich.cz, www.senzarecepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz