Čerstvé pečivo dokáže povýšit snídani (nebo večeři) na božský pokrm! Ne každý má ale štěstí, že narazí na teplé pečivo rovnou v samoobsluze. Často se naopak stává, že v nabídce zbydou jen tuhé nebo gumové kousky, které nikoho moc nenadchnou.
Pokud tedy chcete mít opravdový požitek z jídla a houstičky si vychutnat, pak si je upečte sami. Je to překvapivě jednoduché.
Autor videa Menu od Koko vám ukáže, jak si můžete vyrobit domácí majonézu. Více na YouTube.com.
Tajemství úspěchu – majolka!
Každý pekař má nějaký fígl, aby jeho výrobky byly co nejvláčnější a chutnaly dobře. Jedna z takových vychytávek je obyčejná majolka! Tato přísada do salátů totiž dokáže v těstě udělat hotové divy.
Zkušenější cukráři z ní dokonce pečou dorty, muffiny, bublaniny nebo třeba i velikonočního beránka. Důvod? Majolka dodá těstu nadýchanost a vláčnost. Využijte toho třeba při pečení domácích houstiček!
Výzva pro všechny
Majolkové houstičky zvládne každý. Zkuste to také: Z vlažného mléka, mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte 500 g hladké mouky, 100 ml majonézy, 2 lžíce oleje a lžičku soli. Nakonec přidejte kvásek a zpracujte pevné těsto. Nechte ho 30 minut kynout.
Pečení a servírování
Troubu nechte vyhřát na 180 °C. Pletýnky potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem, mákem nebo sezamovým semínkem. Pečivo pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Hotové kousky nechte vychladnout. Vychutnejte si je nasladko (třeba s máslem a džemem) nebo naslano (se šunkou). Všechny varianty vás nadchnou!
Zdroje: https://www.toprecepty.cz, https://vitekuplotny.cz