Už jste si doma zkoušeli připravit hovězí líčka, nebo jste si na ně ještě netroufli? Podle tohoto receptu klidně můžete a rozhodně nebudete litovat. Taková lahoda na talíři! Příště si dovolíte pozvat na večeři přátele a možná hovězími líčky na víně pohostíte časem i tchýni!

Skvostná líčka

Líčka jsou z tváře skotu, jedná se o část žvýkacích svalů. Obsahují velké množství kolagenu a maso je tak jemňoučké, že si ho samotní řezníci berou domů. I po upravení zůstane neskutečně šťavnaté. A velká výhoda? Neobsahují skoro žádný tuk.

Hovězí líčka se na pultech začínají objevovat po hodně dlouhé době. Řezníci je dokonce vyhazovali, protože o ně nebyl zájem. A ano, na výsluní je opět vyšvihl právě šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Najednou se stala líčka nedostatkovým zbožím, neboť se z nich stal hit ze dne na den!

Na líčka narazíte občas v masně, někde je mají dokonce v nabídce neustále. Za kilogram líček zaplatíte zhruba okolo 230 Kč. Když sáhnete po BIO kvalitě, samozřejmě si připlatíte.

Hovězí líčka na víně podle Pohlreicha

Suroviny:

  • 800 g hovězích líček
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžíce másla
  • menší cibule
  • 300 g mrkve
  • 300 g celeru
  • 100 ml červeného vína – suchého
  • 1300 ml hovězího vývaru
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Nejdříve z masa odstraňte velkou šlachu, ale ty menší tam nechejte, protože se při úpravě budou ještě hodit. Nakrájejte líčka na menší kousky, osolte a opepřete dle své chuti. Rozehřejte olej s máslem ve vyšší pánvi a opečte na ní maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté ho přendejte do pekáče.

Nakrájejte si na jemno celer a mrkev, které osmahněte dozlatova na rozpáleném oleji, pak hned přidejte cibuli, kterou si nakrájejte na proužky. Vše na pánvi opékejte do doby, než zesklovatí cibule. Zeleninu zalijte vínem a nechejte trochu vína vyvařit. Přilijte vývar, a jakmile dosáhne bodu varu, vylijte vývar spolu se zeleninou do pekáče k masu – maso by mělo vykukovat jen z jedné třetiny. V troubě maso pečte na 140 °C tři hodiny. Ano! Opravdu 3 hodiny! Nebojte se toho.

Po třech hodinách vyndejte pekáč z trouby, z něho vytáhněte maso a šťávu se zeleninou přepasírujte přes cedník. Omáčku můžete dochutit solí nebo pepřem, uvidíte, jestli bude potřeba.

Náš tip:

Za nejvhodnější přílohu k líčkům se považuje bramborová kaše či nějaké zajímavé pyré. Celerové pyré připravíte z 1 bulvy celeru, 120 ml mléka a 2 lžic másla. Celer zbavte vnější slupky, omyjte a nakrájejte na plátky. Zalijte vodou tak, aby byl celer ponořený. Osolte a vařte přibližně 15 minut. Hotový celer přendejte do mixéru, přidejte 12 lžic vody z hrnce, mléko, máslo, špetku soli a rozmixujte na jemné pyré.

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.jidlo.cz