obrázek z archivu ireceptar.cz

Hovězí na pivu s italskou bagetkou

Pivo do české kuchyně prostě patří. Ujistit vás o tom může i tento recept na hovězí na černém pivu, obloženém italskou bagetkou s bylinkovým máslem.

 Na 4 porce potřebujeme 

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 450 g libového hovězího na dušení, zbaveného tuku a nakrájeného na 5cm kostky
  • 1 velkou cibuli nakrájenou na klínky
  • 2 velké mrkve (celkem asi 350 g) nakrájené napříč na silné plátky
  • 1 velký pastinák (asi 170 g) nakrájený na kostky
  • 1 velký prolisovaný stroužek česneku
  • 300 ml černého piva
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 lžičku směsi sušených bylinek
  • 1 lžíci červeného vinného octa
  • 1 lžíci celozrnné hořčice
  • 1 lžíci měkkého hnědého cukru, pepř a sůl

Na přípravu bagety

  • 1 francouzskou bagetu (asi 225 g)
  • 1 velký prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje

 

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz


Jak na to

Příprava: 15 minut

tepelná úprava: 2 hodiny

  1. V hrnci na 1 lžíci rozpáleného oleje, osmažíme kostky hovězího masa dohněda. Maso i se šťávou odložíme na talíř.
  2. Do hrnce vlijeme další lžíci oleje a za stálého míchání při nízké teplotě osmažíme cibuli, mrkev, pastinák a česnek (5 minut). Přidáme maso i se šťávou, přilijeme černé pivo, vývar, přidáme směs bylinek, ocet, hořčici a cukr. Dobře promícháme a uvedeme do varu. Pod pokličkou pečeme v předehřáté troubě při 180 °C (plyn stupeň 4) až je maso měkké (2 hodiny).
  3. Bagetu nakrájíme na 8 silných krajíčků. V misce smícháme česnek, petrželku, tymián a olej a rozdělíme na krajíčky.
  4. Z hrnce sejmeme poklici a podle chuti osolíme a opepříme.
  5. Krajíčky bagety naskládáme na maso po obvodu hrnce. Hrnec vrátíme do trouby a pečeme ještě 20–30 minut, až je bageta zlatavá a křupavá.

Pokrm podáváme horký, například s bramborovou kaší.


Akční letáky