Zdroje: recept1.cz, toprecepty.cz, vareni.cz

Česká kuchyně nabízí mnoho úžasných pokrmů, které jsou zkrátka nepřekonatelné. Jedním takovým je i dušená hovězí roštěná. I když se s roštěnou v současné době pracuje spíše jako se steakem, recept na její na slanině pomalu dušenou podobu, doplněnou o bramborový knedlík a špenát, zůstává dodnes nepřekonán. Pokud přemýšlíte, s jakou lahůdkou se blýsknout před svými hosty, právě jste narazili na postup, se kterým je úspěch stoprocentně zaručen. Recept je to navíc neuvěřitelně snadný!

Dušená hovězí roštěná podle Kluků v akci

Budete potřebovat:

800 gramů hovězího vysokého roštěnce

150 gramů prorostlé slaniny

4 stroužky česneku

půlku větší cibule

50 mililitrů oleje

100 gramů másla

sůl

pepř

vodu

Postup:

V první řadě si maso očistíme a nakrájíme ho na plátky. Pamatujte na to, že čím tenčí plátky budou, tím rychleji bude maso měkké. Maso následně ještě lehce rozklepeme a z obou stran ho osolíme a opepříme. V hrnci si rozehřejeme olej a maso na něm z obou stran zprudka osmažíme, aby se zatáhlo. Poté jej z hrnce vyndáme a namísto něj přijde cibule s na kostičky nakrájenou slaninou. Cibuli se slaninou orestujeme, maso vrátíme do hrnce a přidáme k němu také asi 50 gramů másla a prolisovaný česnek. Jakmile se máslo rozpustí, vlijeme do hrnce vodu tak, aby bylo maso ponořené. Stáhneme plamen a pod pokličkou maso dusíme do doby, než je krásně měkké. Vzniklou omáčku v závěru zjemníme zbytkem másla.

Bramborový knedlík jako od babičky

Než maso změkne, připravíme si také bramborové knedlíky a špenát, které budeme k masu servírovat.

Budeme potřebovat:

700 gramů brambor

1 vejce

200 gramů hrubé mouky

špetku soli

Postup:

Brambory si uvaříme ve slupce a necháme je zchladnout. Poté je oloupeme a na struhadle nastrouháme nahrubo. Přidáme do nich mouku, sůl a vejce a všechno společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého následně vytvoříme asi tři stejně velké válečky. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody, v níž knedlíky vaříme asi 12 minut. Když jsou knedlíky hotové, vyndáme je z vody a na několika místech propíchneme špejlí. Díky tomu se knedlíky nesrazí.

Špenát s vajíčkem

Nakonec si chvíli před podáváním uvaříme špenát. Stačí k tomu jen pár ingrediencí a několik málo minut.

Budete potřebovat:

1 kilogram mraženého listového špenátu

1 velkou cibuli

2 lžíce mouky

4 stroužky česneku (milovníci česneku mohou přidat klidně víc)

2 vejce

sůl

olej

Postup:

V menším hrnci si rozpálíme olej a dozlatova na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou a ještě chvíli opékáme, dokud mouka nezíská růžovou barvu. Poté do hrnce přidáme špenát a asi půl lžičky soli. Obsah hrnce pomalu mícháme, aby se mouka s cibulkou nepřipalovaly. Jakmile špenát změkne a pustí vodu, do hrnce poputuje prolisovaný česnek. Snížíme plamen, hrnec přiklopíme pokličkou a necháme špenát chvilku dusit. Nakonec do něj přidáme dvě rozkvrdlaná vejce, dobře promícháme a můžeme podávat společně s dušenou roštěnou a knedlíkem. Dobrou chuť!