Na vyzrání hovězího záleží!

Zásadní informací u roštěné je, že maso musí být dobře vyzrále. To se jednoduše řekne, ale hůř udělá. Ale vůbec ne. Řezník i velké oddělení masa v nákupním centru uvádějí datum porážky. Hovězí maso by mělo zrát čili stárnout zhruba deset až čtrnáct dní. Také se uvádí, že vakuově balené až jednadvacet dní. Až budete příště vybírat balíček, zkontrolujte při nákupu nejen vzhled, ale také datum porážky.

Pohlreich se s roštěnou nemaže

Dobře vyzrálá roštěná bude měkká i po krátkém prudkém tepelném zpracování, zatímco čerstvější maso budete muset dlouho dusit. Pokud spěcháte, klině si vezměte na pomoct tlakový hrnec. I Pohlreich doporučuje zkrátit dušení v papiňáku!

Co nakoupit na roštěnou?

Na přípravu budete potřebovat

  • 4 dobře vyzrálé plátky hovězího masa z roštěnce
  • sůl a pepř
  • olej nebo sádlo
  • trošku hladké mouky
  • 2 cibule

Jednoduchá příprava roštěné podle Pohlreicha

A nyní už k samotnému receptu. Klasickou roštěnou nakrájejte na plátky a po krajích je mírně na několika místech nařízněte, jinak se vám plátky stáhnou a prohnou. Posolte a opepřete je z obou stran. Zaprašte moukou a přichystejte si pánev na smažení.

V pánvi rozpusťte sádlo nebo nechejte zahřát olej a krátce plátky roštěné z obou stran orestujte do zlatavé barvy. Stačí zhruba dvě minuty z každé strany. Mezitím nakrájejte cibuli na kolečka nebo najemno, záleží na vás, jakou úpravu máte radši.

Maso vyjměte, zabalte do alobalu nebo si připravte v troubě teplý malý hrnec, do kterého maso uložíte pod pokličku, aby vám zbytečně nevystydlo. Orestujte nakrájenou cibuli a můžete přidat kousíček másla na ovonění. Když je cibulka sklovitá, zaprašte jí mírně moukou, promíchejte a přidejte trošku vody, aby se vše uvolnilo ode dna a spojilo.

K roštěné servírujte cibulku ve šťávě z výpeku. Oblíbená je s opékanými bramborami, s rýží ale také se saláty.

Zdroje: www.idnes.cz, tema.ceskenapady.cz