Hovězí polévka z vývaru z masa, kostí a zeleniny, byla, je a bude vždy základem poctivé kuchyně, a to nejen té naší české. Hovězí bujon se objevuje v jídelníčku asi všech národů, které hovězí maso konzumují. Připravit hovězí polévku z vývaru je sice zdánlivě jednoduché, ale je možno dopustit se některých chyb, které celou poměrně zdlouhavou práci zmaří.

Hovězí vývar a hovězí bujon jedno jest

Hovězí vývar je výtažek z masa, kostí a konkrétních druhů zeleniny, který se získá pomalým dlouhým varem. Pro vývar existuje i synonymum ve tvaru bujon (z francouzského bouillon). Poslední dobou se mezi laickou veřejností rozšířila mýlka, že vývar je „poctivý“, z masa, kdežto bujon je jakási náhražka, polévková kostka. Přestože průmysloví výrobci nazývají své produkty „bujony“, nic se nezměnilo na odborné kuchařské terminologii, v níž slovo vývar a bujon znamenají totéž.

Ingredience, které budete potřebovat na šest porcí:

  • 200 g hovězího žebra
  • 300 g květové špičky
  • 1 ks morková kost
  • 300 g hovězího jazyka (nebo vepřového)
  • 1 kulička nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks mrkev
  • 400 g celeru
  • 1 ks petržel
  • 0,50 ks cibule
  • 1 stroužek rozmáčknutého česneku
  • 2 snítky petržele bez lístků

Pomalé vaření je ideální o víkendu

Ráno si jednoduše založte na plotnu na vývar a máte tak dvě hodiny volného času, třeba na příjemnou procházku. A víte, co je výhodou? Že díky tomu zpracujete i maso, které má tužší vlákna a potřebuje se dlouho vařit. Hovězí žebro, květovou špičku, morkovou kost a jazyk (hovězí nebo vepřový) jednoduše vložte do hrnce s vodou, osolte, přidejte kuličku nového koření, pepře a bobkový list a pomalu přivede k varu.

Pěna musí pryč

Ve chvíli, kdy se na povrchu vývaru začne tvořit pěna z vysrážených bílkovin z masa a kostí, malou čistou naběračkou ji začněte opatrně sbírat do předem připravené mističky, až hladina zůstane čistá. Když byste tam pěnu nechali, rozpustila by se a vařila by se ve vývaru dál. Tím by však vývar ztratil správný vzhled, protože kvalitní vývar by měl být čirý a nezkalený. Pěna se na povrchu vývaru tvoří zhruba 15 až 20 minut a je potřeba ji po celou tuto dobu pečlivě sbírat.

Je čas zeleniny

Poté do vývaru přidejte k masu kořenovou zeleninu (1 mrkev, půlku menšího celer, 1 petržel, půlku cibule, rozmáčknutý stroužek česneku a pár snítek petržele bez lístků) a pozvolna vařte další dvě hodiny. Vývar udržujte pod bodem varu na 95 až 98 °C, aby se polévka jen jako by chvěla. Kolagen v mase se pozvolným varem mění na želatinu, se kterou si naše tělo daleko snáz poradí. Poté vývar ochutnejte, podle potřeby dochuťte solí a přidejte zhruba na čtvrt hodiny pár malých nakrájených brambor.

Vyjměte vařené maso

V tento moment je nejlepší vytáhnout maso. Jazyk oloupejte a všechno maso pokrájejte na úhledné plátky. Maso servírujte i s plátky vařené zeleniny a rozkrojenými, ve vývaru uvařenými brambory a zalijte vývarem.

První pomoc, když dojde na zakalený vývar

A pokud by se vám snad přes veškerou snahu a odebírání pěny podařilo vývar přece jen připravit zakalený, nevěšte hlavu a vyčistěte ho s pomocí vaječného bílku! Ušlehejte bílky na sníh, a přidejte je do zchladlého vývaru. Vaječná bílkovina na sebe naváže bílkovinu vysráženou z masa a váš bujón bude nádherně čirý a bude mít tu správnou jiskru. Jen pozor! Vývar se v tu chvíli nesmí zamíchat. Připravte si k ruce cedník, kus plátýnka, vypněte plotýnku a nechte volně spadnout. Pak už jen vycedíte čistý vývar.

Zdroje:

www.idnes.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.womanonly.cz