Jak připravit tento vynikajících moučník? To vám poradí Martina Jindřichovská ve svém videu:
Co jsou to hraběnčiny řezy?
Hraběnčiny řezy mají vespod tenkou vrstvu těsta, na kterou přijde jablečná náplň pak sníh z bílků a na vrch nastrouhané těsto. Pokud vás štrúdly už trochu nudí, určitě vyzkoušejte hraběnčiny řezy, které jsou nadýchané, vláčné a plné chutných jablek.
Těsto na hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy můžete připravit z jednoduchého třeného těsta, na které budete potřebovat 200 g moučkového cukru, 450 g polohrubé mouky a prášek do pečiva, které společně promícháte metlou.
Ve druhé míse utřete společně 200 g změklého másla a 4 žloutky. Směs pak přidejte do suchých promísených ingrediencí a spěšně vypracujte těsto, které bude velmi měknout teplotou vašich rukou.
Dvě třetiny nebo polovinu těsta použijte na rozválení nebo vmáčknutí těsta rukama do pečicí formy. Takto připravené těsto můžete nechat v lednici zatuhnout, ale není to nutné. Důležité je nechat z tuhnout zatím nepoužitou část těsta, kterou budete později na moučník strouhat.
Náplň a pečení hraběnčiných řezů
Připravte si náplň ze zhruba kila jablek. Zbavte je slupek a nastrouhejte na hrubším struhadle nebo na tenké plátky. Do jablek přidejte trošku citronové šťávy, aby nezačaly tmavnout, následně také 1 lžičku skořice, hrst rozinek a hrst nasekaných ořechů.
Pokud jsou jablka kyselá, můžete je dosladit, ale obyčejně to není nutné. Náplň rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený těstem.
Ze 4 bílků a zhruba 100 g cukru vyšlehejte sníh. Cukr se přidává postupně a sníh musí být opravdu velmi pevný. Na jablka rozetřete vrstvu sněhu a vytáhněte z lednice zbytek těsta.
Ztuhlé těsto strouhejte nahrubo přímo na sníh, aby vznikla celistvá vrstva hoblinek. Takto připravený moučník dejte do předehřáté trouby, pečte až do zezlátnutí, čili zhruba 30 až 40 minut při teplotě 180 °C.
Před nakrájením nechejte zákusek řádně vychladnout a na talíři ještě posypejte troškou moučkového cukru. A je hotovo!
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, ceskyrecepty.cz