Ovoce nám v současnosti nabízejí supermarkety i maličké krámky po celý rok. Nicméně v létě, kdy u nás v zahradách a sadech dozrávají čerstvé plody, je jejich konzumace navýsost žádoucí. Samozřejmě, že nejlepší je konzumovat je ve stavu dokonalé zralosti. Naše tělo přímo dychtí po jejich šťávě, neboť je to vskutku onen hledaný elixír mládí. Ovšem tyto šťavnaté dary je třeba zkonzumovat nebo je zavařit či jinak zpracovat co nejdříve, protože podléhají velmi rychle zkáze. Proto nabízím směs nápadů a návodů, jak čerstvé ovoce proměnit v kulinářský a zároveň zdravý poklad.

Chladivé osvěžení z mixéru

Ve starých kuchařkách najdete celou řadu ovocných polévek. Není to nic zdlouhavého, stačí troška smetanového zákysu, podmáslí či acidofilního mléka a miska čerstvého ovoce. K tomu mixér nebo dnes populární „smoothie maker“ - toť vše. Doporučuji vyzkoušet polévku i lehce přisolit, případně téměř neznatelné pomlít pepřem a věřte, že mistička takto připravené a dobře vychlazené polévky vám poskytne velmi příjemný kulinářský zážitek. Pochopitelně lze dílo též přisladit medem. Velmi rád do těchto hustých, ovocných koktejlů přidávám tradiční perníkové koření tedy hřebíček, skořici, badyán a nic nepokazí ani citronová šťáva. A nezapomeňte také na bylinky. Každý ovocný nápoj pak osvěží i silný odvar nebo sirup z máty, meduňky nebo šalvěje.

Ovocná rýže se hodí i k masu

Mnohým z nás se možná vybaví lepivý rýžový nákyp s ovocem ze školní jídelny. Tak ten to určitě být nemusí. Zkuste si třeba připravit jemnou drůbeží nebo dokonce telecí roládu či závitek přelitý na talíři jemnou smetanovou omáčkou a podávaný s dušenou rýží doplněnou kousky ovoce. V podstatě stačí nakrájené ovoce krátce podusit na másle a těsně před podáváním je vmíchat do dušené rýže. Pokud ještě při dušení vložíte do rýže koření - hřebíček, badyán, nebo ovocnou rýži okořeníte čerstvě mletým muškátovým oříškem, vyčarujete vskutku kouzelnou přílohu. Nic nezkazí do krátce podušeného ovoce přidat špetku soli a samozřejmě neopomeňte vše přizdobit a zároveň ovonět lístky meduňky nebo máty.

Salsa neboli čatní

V současném globalizovaném světě se běžně setkáte s ovocnou zavařeninou doplněnou výrazným kořením a dalšími doplňky. Věřte ale, že i naši prapředkové vařili nejrůznější šalše z ovoce a koření a podávali je k vařenému i pečenému masu či obilným šiškám. Příprava je velmi jednoduchá: nakrájené ovoce duste spolu s kořením, případně je přislaďte. Když všechno přirozeně zahoustne, je hotovo. Můžete zkusit šalši i mírně zahuštit škrobovou moučkou.

Nejpoužívanější koření pro přípravu těchto ovocných ochucovadel je skořice, zázvor, muškát, hřebíček, nové koření, koriandr, kardamom. Zelené bylinky je vhodné doplňovat až při podávání - můžete zkusit mátu, koriandr ale i majoránku, saturejku a třeba yzop.

Tartar s jogurtem

300 g čerstvého ovoce, 50 g moučkového cukru, několik mátových lístků, 300 ml bílého jogurtu, 2 lžíce medu, 15 g plátkové želatiny, případně smetana na šlehání a čerstvá máta

Do bílého jogurtu pokojové teploty vmíchejte med a želatinu rozpuštěnou v trošce horké vody nebo mléka a hned vše nalijte do tvořítka a nechte ztuhnout v lednici.

Čerstvé, čisté ovoce nakrájejte na drobnější kousky, posypte moučkovým cukrem, přidejte nasekanou mátu, promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici. Na vrstvu ovocného tartaru rozložte ztuhlý jogurt, případně vše doplňte šlehačkou a mátovými lístky.

Ovocné saláty na mnoho způsobů

Kdy jindy než v létě, se patří připravovat nasládlé a chladivé ovocné dobroty plné chutí, vůní a vitaminů. Velmi dobrá je směs ovoce přislazená medem a okyselená citronovou šťávou. Někdy stačí ovoce jen doplnit natrhanými lístky máty a ochutit je cukrovým rozvarem s pikantní čerstvou rybízovou šťávou. Právě v létě si můžete dopřát čerstvé ovoce v jogurtu, tedy vynikající čerstvou variantu toho, co se vám celý rok snaží prodat výrobci jogurtů. Kombinace různých druhů ovoce s mléčnými výrobky totiž dokáží vyvolat doslova gurmánské potěšení.