Hranolky nemusíte připravovat jen z brambor, můžete k tomu využít i jiné potraviny. Zkuste to tentokrát podle Ládi Hrušky, který využil jablka a doplnil je tolik oblíbeným volským okem z vajíčka. Velice chytrým a jednoduchým trikem tak udělal z nezdravého jídla pokrm plný vitamínů a živin. A nejvíc ho milují děti!

Proběhla anketa Receptáře!

Čtenáři Receptáře doporučují

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Chcete znát 7 přínosů jablek pro zdraví? Podívejte se na YouTube video na kanálu Times Foodie:

Zdroj: Youtube

Zdravé mlsání z jablek

Jablečné hranolky se vám mohou stát zdravou formou mlsání. Obsahují velké množství vlákniny a důležitých živin. Ve skutečnosti si je můžete připravit nejen ve slané, ale i ve sladké verzi. Záleží na tom, čím a jak je ochutíte. Bonusem vám bude při jejich smažení či pečení i příjemně provoněný byt.

Správný výběr jablek

Na jablečné hranolky je lepší zvolit ovoce, které je vhodné k tepelné úpravě. Ne všechny odrůdy se hodí, protože by se mohla změnit na kaši. Nejlepší je použít jablka Granny Smith, která krásně drží tvar a jsou v nabídce každého obchodu.

Vždy stejná velikost

Jablka vždy náležitě omyjte a osušte. Poté je zbavte jádřinců a pokrájejte na stejně velké hranolky. Díky tomu budou všechny stejně propečené. Jablečné hranolky se dají připravit dvěma způsoby, a to v troubě nebo ve friťáku. Pečené jsou samozřejmě zdravější.

Hranolky ochuťte

Připravené hranolky vložte do mísy a dochuťte je kořením, například paprikou nebo bylinkami, nebo je můžete ve sladké verzi promíchat s cukrem a skořicí. Přidat ovšem můžete i muškátový oříšek nebo špetku mletého zázvoru. Pak hranolky usmažte či upečte.

Pečení v troubě

Ochucené jablečné hranolky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na cca 90 až 100 °C a pečte, dokud nebudou krásně křupavé. Průběžně jednotlivé kousky obracejte. 

A jak servíruje hranolky z jablek Láďa Hruška?

Syrové jablko zbavte jádřinců, nakrájejte na hranolky a vyrovnejte na talíř. Místo tatarky přidejte porci bílého jogurtu s polovinou broskve a dodejte volské oko. Děti budou z tohoto receptu jistě nadšené!

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz