Upečte si rychlý a vynikající dezert z tvarohu

Pečení je radost, když máte všechny pomůcky po ruce. Upečený dezert je také vždy tak akorát a jaký má být, pokud máte váhu a vše i pečlivě přichystáte. Co když váha chybí? Pak je potřeba podívat se po receptech, které se měří na hrnky!

Naštěstí, ne každé pečení je běh na dlouhou trať. Třeba tato dvoubarevná buchta je také za chviličku hotová, přípravu budete mít díky mixéru za pět minut a samotné pečení zabere 30 až 40 minut. Na videorecept se můžete podívat na YouTube kanálu Rychle a chutně, což mluví za vše.

Zdroj: Youtube

Hrnečkové recepty: Míry a váhy

Pokud budete odměřovat hrnkem, lžicí a lžičkou mějte na paměti, že je řeč o zarovnaných hrncích mouky, lžicích cukru a lžiček skořice. Na druhou stranu, pokud je napsané ořech másla, pak se můžete lžičkou do voňavého tuku bez starostí zabořit a kulaťoučký ořech z něj vykroužit.

Máte-li možnosti v kuchyni opravdu velmi omezené pak vězte, že míry a váhy jsou zhruba takovéto:

  • Mouka: 1 hrnek představuje 120 až 130 g, lžíce 8 až 9 g, lžička 2,5 až 3 g.
  • Krystalový cukr: 1 hrnek má cca 200 až 220 g, lžíce 12 až 14 g, lžička 4 až 5 g
  • Olej: 1 hrnek váží asi 224 g, lžíce 14 g, lžička 4,7 g
  • Tvaroh: 1 hrnek představuje asi 250 g, lžíce 15 až 20 g, lžička 5 až 7 g
  • 1 lžička je přesně 5 ml tekutiny
  • 1 lžíce představuje 15 ml čili tři lžičky
  • 1 klasický hrnek má zpravidla 250 ml, někdy ale také jen 200 ml
  • špetka soli by vážila zhruba cca 1g

Díky tomu můžete odhadnout kolik hrnků nebo lžiček budete potřebovat, pokud máte standardní recept, kde jsou uvedené gramy. Musíte ale počítat s tím, že jde o nepřesné údaje, a proto se hodí k nekomplikovaným litým buchtám, bábovkám nebo pečení chleba, kde dokážete odhadnout správnou konzistenci a případně mírně upravíte hustotu těsta podle potřeby.

Hrnkový dvoubarevný tvarohový koláč

Na přípravu tohoto tvarohového a navíc i dvoubarevného dezertu je potřeba 2 hrnky hladké mouky, které můžete rovnou smíchat s 1 balíčkem prášku do pečiva. Dál je třeba hrnek cukru, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 1,25 hrnku mléka a 0,75 hrnku mléka.

V praxi to znamená, že odlijete jeden hrnek mléka, pak naplníte druhý do čtvrtky a zbytek dolijete olejem.

Všechny zmíněné ingredience dobře promíchejte metlou nebo krátce šlehejte mixérem. Vznikne tmavé těsto, které bude tvořit základ. Téměř celý obsah mísy můžete vylít na pečicím papírem vyložený plech.

Druhou vrstvu z tvarohu připravíte z 500 g měkkého tvarohu čili dvou kostek nebo dvou hrnků tvarohu. Do něj zamíchejte 1 vanilkový cukr nebo lžičku vanilkové esence, 1 hrnek cukru, 1 balíček vanilkového pudinku čili 4 lžíce vanilkového prášku. Přimícháte ještě 2 celá vejce a hrnek mléka.

Opět do hladka vymíchejte metlou nebo mixérem a cikcak přilijte kakaový základ, aby byla tvarohová náplň rovnoměrně přes celý korpus. Následně použijte i zbývající malý zbytek kakaového těsta, abyste na tvarohu udělali ještě trochu mramorování a je to!

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut. Zkontrolujte propečení špejlí a krájejte, až dezert zcela vychladne.

Související články

Zdroje: primainspirace.cz, mimibazar.cz