Zdroje: zivotnastatku.cz, www.vareni.cz

Bublanina je odvozena od slova „bublat“, protože zapečením ovoce v koláči vznikne dojem, že moučník bublá.

Moučník, který vám zde představím, zvládne každý. Takže i já! Na pečení jsem docela antitalent, jako chuťově dobré.. ale jak se říká, že člověk jí i očima, tak u mých výtvorů by je měl mít každý povinně zavřené. Bublanina patří mezi mé oblíbené kousky. Je jedno s čím, slupnu klidně půlku plechu. Proto moc nepeču!

Na hrníčkovou rychlobublaninu s rybízem budete potřebovat:

  • 3 vajíčka (pokud máte domácí, bude mít buchta i krásnou barvu)
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • kelímek smetany
  • sůl
  • dva hrnky polohrubé mouky
  • rybíz
  • hrnek krupicového cukru

Příprava:

  1. Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny. Správně by se měly bílky a žloutky šlehat zvlášť. Moučník bude nadýchaný a vláčný. Ale to k rychloreceptu moc nepasuje, já vím..
  2. Přidejte prosátou (osobně nedělám) mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
  3. Přilijte smetanu a vše smíchejte.
  4. Zapněte troubu na cca 180°C.
  5. Plech si vymažte máslem (někdo používá olej ve spreji, aby se neopatlal) a vysypte moukou (já mám ráda kokos, tak používám ten).
  6. Na plech nalijte těsto a naházejte na něj rybíz. Rybíz je trochu kyselejší druh, můžete si na bublaninu připravit drobenku, jestli se vám bude chtít. Není to nic složitého. Klasická drobenka je z másla, mouky a cukru. Poměr surovin je následující: jeden díl másla + jeden díl cukru + 1,5-2 díly mouky. Použijte svou ruku a povolené máslo rozňahnějte s cukrem a moukou. Jestli se nechcete zamazat, máslo rozpusťte a smíchejte vše lžící.
  7. Vložte svůj výtvor do trouby a pečte zhruba půl hoďky. Ale znáte to, každá trouba peče jinak! Po 25 minutách stav zkontrolujte špejlí.
  8. Hotovo? Závidím! Vychladlou bublaninu posypte moučkovým cukrem (v případě, že jste si opravdu připravili tu drobenku, tak je to zbytečné).

Dobrou chuť, já mám sliny až u kolen.