Zdroje: zivotnastatku.cz, www.vareni.cz
Bublanina je odvozena od slova „bublat“, protože zapečením ovoce v koláči vznikne dojem, že moučník bublá.
Moučník, který vám zde představím, zvládne každý. Takže i já! Na pečení jsem docela antitalent, jako chuťově dobré.. ale jak se říká, že člověk jí i očima, tak u mých výtvorů by je měl mít každý povinně zavřené. Bublanina patří mezi mé oblíbené kousky. Je jedno s čím, slupnu klidně půlku plechu. Proto moc nepeču!
Na hrníčkovou rychlobublaninu s rybízem budete potřebovat:
- 3 vajíčka (pokud máte domácí, bude mít buchta i krásnou barvu)
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
- kelímek smetany
- sůl
- dva hrnky polohrubé mouky
- rybíz
- hrnek krupicového cukru
Příprava:
- Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny. Správně by se měly bílky a žloutky šlehat zvlášť. Moučník bude nadýchaný a vláčný. Ale to k rychloreceptu moc nepasuje, já vím..
- Přidejte prosátou (osobně nedělám) mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Přilijte smetanu a vše smíchejte.
- Zapněte troubu na cca 180°C.
- Plech si vymažte máslem (někdo používá olej ve spreji, aby se neopatlal) a vysypte moukou (já mám ráda kokos, tak používám ten).
- Na plech nalijte těsto a naházejte na něj rybíz. Rybíz je trochu kyselejší druh, můžete si na bublaninu připravit drobenku, jestli se vám bude chtít. Není to nic složitého. Klasická drobenka je z másla, mouky a cukru. Poměr surovin je následující: jeden díl másla + jeden díl cukru + 1,5-2 díly mouky. Použijte svou ruku a povolené máslo rozňahnějte s cukrem a moukou. Jestli se nechcete zamazat, máslo rozpusťte a smíchejte vše lžící.
- Vložte svůj výtvor do trouby a pečte zhruba půl hoďky. Ale znáte to, každá trouba peče jinak! Po 25 minutách stav zkontrolujte špejlí.
- Hotovo? Závidím! Vychladlou bublaninu posypte moučkovým cukrem (v případě, že jste si opravdu připravili tu drobenku, tak je to zbytečné).
Dobrou chuť, já mám sliny až u kolen.