Typický český letní moučník? Rybízový koláč. V každé rodině ho dělají jinak a pokaždé jinak chutná. Pokud jste právě otrhali rybízový keř, zkuste náš rychlý recept.
Rybíz je ideální ingredience do moučníků, jeho lehce nakyslá chuť je skvělým doplňkem sladkého těsta, výsledná chuť je lahodná. V našem receptu ani nepotřebujete váhy, jedná se o hrnkový recept. Mimochodem hrnkové „vážení” suroviny je velice oblíbené. Pokud byste však někdy potřebovali odvážit potřebné množství, je dobré vědět, kolik gramů ingrediencí se do jednoho hrnku vejde. Máme pro vás seznam, který si vytiskněte a připevněte třeba magnetem na lednici, budete mít důležité informace pro usnadnění pečení stále k dispozici.
Hrnkové pečení je oblíbené.
Do jednoho 250 ml hrnku se vejde:
170 g hladké mouky
190 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
220 g krupicového cukru
210 g moučkového cukru
100 g ovesných vloček
155 g mletého máku
120 g strouhanku
120 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
125 g kakaa
250 g mléka
230 g oleje
240 g rozpuštěného másla
330 g medu
Rybízový koláč
Použijte koláčovou formu nebo plech.
Suroviny:
Na těsto:
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
1 vejce
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
500 g rybízu
Na drobenku:
1 hrnek hrubé mouky
100 g másla
1 hrnek krupicového cukru
Postup:
Oba druhy mouky smíchejte s práškem do pečiva, přidejte cukr, mléko, olej a vejce. Zpracujte řidší těsto a pak ho vylijte na vymazaný a vysypaný plech nebo do koláčové formy s pečicím papírem.
Z mouky, másla a cukru připravte drobenku. Těsto hustě poklaďte omytým a okapaným rybízem a posypejte drobenkou.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 - 25 minut. Vyndejte, nechte mírně vychladnout a podávejte.
Zdroje: TopRecepty.cz, iprima.cz