Láká vás bábovka v hrnku?

Znáte buchtu do hrnečku? Nebudete potřebovat dortovou formu, ani troubu nebo snad váhu! Tohle vaření je ohromně jednoduché a zabere vám doslova minutku. Potěšte svoje smysly jednou porcí čokoládového nebo banánového zákusku. Všechny varianty jsou skvělé a osladí vám život! V mikrovlnce připravíte i hrnkovou bábovku v misce.

Takhle prý vaří chlap. Bábovku do hrnečku vám ukáže autor v tomto příspěvku z YouTube kanálu ONETV cz. Je to rychlovka!

Zdroj: Youtube

Jak se „peče“ bábovka v hrnku?

Co je třeba? Nachystejte si hrnek nebo misku, které se v mikrovlnce dobře prohřívají. Obvykle je potřeba jen polohrubá nebo hladká mouka, olej, cukr a vejce. V některých receptech najdete také kypřicí prášek, a pak samozřejmě ingredience, které bábovičku dochutí. Může se hodit kakao a čokoládové kousky, káva, burákové máslo a další. Protože tuhle bábovku není potřeba vyklopit ven, nemusíte se bát nahradit mléko kravské rostlinným nebo zakysanými výrobky jako je jogurt nebo kefír. Díky temto je totiž zákusek velmi křehký a trhavý, což působí obvykle problémy, ale zákusku v hrnečku nijak neuškodí.

Při přípravě si dejte pozor na odměřování surovin. Každý recept napřed vyzkoušejte a změny provádějte až napříště. Na internetu se totiž mísí recepty ze všech koutů světa. Některé jsou velmi sladké, jiné příliš hutné. Postup můžete zachovat takový, jaký je ve videopříspěvku, nicméně lépe se hodí smíchat napřed sypké ingredience, a pak do nich vmíchat vidličkou rozšlehanou směs tekutých ingrediencí. Je to vhodně především pokud obsahuje recept kypřicí prášek.

Čokoládový a banánový zákusek v hrnku i hrnková bábovka

Čokoládový zkásek v hrničku připravíte smícháním 80 g hladké mouky se 3 lžícemi krystalového cukru, 2 lžícemi a 2 lžicemi kakaa. Do směsi přimíchejte také 100 ml mléka, 1 celé vejce a 1 lžíci oleje. Všechno dobře promíchejte, aby byla směs hladká. Otřete kraj misky nebo hrnečku a dejte na 3 minuty do mikrovlnky.

Takhle jednoduché to je! Chcete-li banánový moučník, pak smíchejte 1 lžíci rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžíci mléka a rozmačkaný velmi zralý banán, 3 lžíce mouky, 2 lžíce hnědého cukru a ½ lžičky kypřicího prášku. Hodí se i špetka skořice na ovonění nebo kousky čokolády.

Pokud chcete udělat o něco větší bábovku, kterou lez i vyklopit, připravte třeba grankový koláč do středně velké misky. Aby vám šla dobře vyklopit ven, maličko misku omastěte. Těsto připravte stejně jako na zákusky v hrnku. Tentokráte ale ze 3 lžic oleje, 1 vejce, 3 lžic mléka, které pak zahustíte promíchanou suchou směsí. Na tu bude třeba 4 lžic cukru, 4 lžic hladké mouky, 2 lžic granka a ½ lžíce prášku do pečiva. V mikrovlnce si buchta pobude 2 až 3 minuty. Nezapomeňte bábovičku i trošku přizdobit. Někomu stačí granko, ale víc parády udělá rozpuštěná čokoláda nebo šlehačka.

Všechny tyto buchtičky a bábovičky jsou vlahé, nikdy ne vypečené a křupavé. Přece jen jde o zákusky z mikrovlnky. Na druhou stranu mají zákusky z mikrovlnky i řadu výhod. Pro jednoho nebo dva nemusíte péct celou bábovku. Na chutný dezert není třeba čekat hodinu. Prostě prima recept, když vás honí mlsná.

Související články

Zdroje: vareni.cz, allrecipes.com