Původ vinné révy hledejme ve Střední Asii a starověkém Egyptě, jde o jednu z člověkem nejdéle pěstovaných rostlin. Podnebí má významný vliv na výslednou kvalitu bobulí – z teplejších oblastí pochází víno sladké chuti, zatímco z oblastí s nižší teplotou se sklízejí hrozny s nižším obsahem cukru.

Právě přírodní cukr obsažený v hroznovém vínu je vynikajícím zdrojem energie a stará se o správné fungování cévního systému srdce, ve slupce se totiž skrývá látka zvaná resveratrol. Ta rozšiřuje cévy, tím napomáhá k dobré cirkulaci krve v koronárních arteriích. Ano, i proto je lékaři doporučována sklenička suchého červeného vína denně – konzumací vína bez nadsázky můžete předcházet ucpávání tepen, tedy i mrtvici a infarktu myokardu. Resveratol je rovněž spojován s příznivým dopadem na léčbu rakoviny.

S hrozny jdou ruku v ruce vitamin C a B, vápník, měď, selen, hořčík nebo draslík, který pomáhá snižovat riziko hypertenze. Obsahují i silné antioxidanty zvané flavonoidy zpomalující stárnutí buněk. Mimo jiných má vinná réva i močopudné účinky, což napomáhá při obezitě a dně nebo onemocněních ledvin a močového měchýře, vyplavuje škodlivé látky z organismu, takže je ideálním pomocníkem při zácpě. Železa obsahuje hroznové víno zdaleka nejvíce ze všech druhů ovoce, proto jej lékaři doporučují lidém s poruchou krvetvorby.

Důležité je vybírat vždy takové plody, které nejsou poškozené a jsou čerstvé. To poznáte jednoduše – podle neztrouchnivělé stopky. Uchovávejte je ve spodní části ledničky. Při konzumaci hroznového vína je nutné dbát na přiměřené množství, jelikož obsahuje velké množství přírodního cukru. Proto je dostačující svačinou i 100 gramů bobulí.

Salát s modrým sýrem, hrozny a ořechy

Na 4 porce:

  • 150 g salátových srdíček
  • 100 g rukoly
  • 200 g tmavých hroznů
  • 200 g světlých hroznů
  • 100 g modrého sýra
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Nejprve si omyjeme salát a rukolu, je-li to třeba. Omyjeme hroznové víno, nakrájíme na čtvrtiny. Vlašské ořechy si nasucho orestujeme na pánvi a nakrájíme je nahrubo. V misce si smícháme dresink z hořčice, olivového oleje, dochutíme solí a pepřem. Ve velké míse smícháme salát, rukolu, přidáme víno a ořechy, zalijeme dresinkem a promícháme. Na závěr přidáme najemno rozdrobený modrý sýr a lehce promícháme.

Koláč z tmavých hroznů

Na formu o průměru 26 cm:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek chlazeného másla
  • ½ lžičky soli
  • 8 až 10 polévkových lžic studené vody
  • 1 kg tmavých hroznů bez pecek
  • ¾ hrnku cukru
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce tapiokového škrobu (kukuřičného)
  1. Ve velké míse si smícháme mouku se solí. Studené máslo nakrájíme na kostky malé přibližně 1 cm x 1 cm. Máslo přidáme k mouce a mezi prsty mneme, až se nám začne směs spojovat. Jakmile máme v mouce zapracované všechno máslo, přidáváme po lžicích studenou vodu a vždy zapracujeme tak, aby nám vzniklo hladké těsto. Rozdělíme na jeden větší a jeden menší díl, zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet v chladničce 2 hodiny.
  2. Hrozny omyjeme a sloupeme ze slupky, kterou uložíme stranou. Dužiny hroznů dáme do hrnce nebo pánve s nepřilnavým dnem a postupně za stálého míchání přivedeme k varu. Nemělo by to trvat více než 10 minut. Rozvařenou směs z dužiny smícháme se slupkami, škrobem a cukrem a necháme vychladnout.
  3. Předehřejeme si troubu na 200 °C, formu na koláč vymažeme povoleným máslem. Oba díly těsta rozválíme na lehce pomoučněné pracovní ploše a větší přizpůsobíme formě až přes okraje. Vlijeme hroznovou náplň a dáme na ni polévkovou lžíci másla. Doprostřed menšího dílu těsta vykrojíme kulatý otvor kvůli unikání páry a překryjeme jím formu. Okraje důkladně spojíme a utěsníme. Pečeme 20 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme dle potřeby zhruba 45 minut dozlatova.