Kompotovat se dá ledacos, včetně hroznů. Kompot nejenže dobře chutná, ale je užitečný pro dobré trávení a navíc pomáhá močovým cestám. Jeho příprava je velice jednoduchá, takže se jí nemusí obávat ani méně zkušené hospodyně. Stačí si vzít k ruce osvědčený recept.
Nejjednodušší způsob, jak skladovat hrozny ve sklenicích? Podívejte se na toto video na YouTube, kanál Melissa Mir:
Do láhve či do skleničky
Zpravidla si sladké plody vinné révy užíváme v syrové formě nebo zpracované v podobě oblíbeného alkoholického nápoje, tedy vína. Ovšem hrozny si můžete uchovat na zimní období jako chutný a zdravý kompot. Jejich jedinečná chuť tak vydrží neskutečně dlouhou dobu. Hodí se vám nejenom jako příloha k některým pokrmům, ale zcela jistě kompotované hrozny využijete i do mnoha sladkých dezertů a koláčů.
Dokonalá čistota
K přípravě kompotu budete potřebovat sterilizované sklenice a víčka. Můžete je vyvařit buď ve vodě, nebo je naskládejte na pečicí plech, vložte do trouby a zahřívejte při teplotě 70 °C.
Jen zdravé kusy
Nejprve si veškeré hrozny vína řádně omyjte a odstraňte všechny poškozené plody. Zavařovat byste měli vždy jen neporušené, nepřezrálé a naprosto zdravé kusy.
Připravte si nálev
V hrnci si svařte nálev z vody a cukru, který posléze nechte vychladnout. Cukrový nálev by měl být v poměru 1 litr vody na 300 g cukru.
Můžete plnit
V tento moment vyskládejte očištěné kuličky hroznového vína do sklenic, naplňte je asi tak 2 cm pod okraj a zalijte připraveným nálevem. Okraj každé sklenice osušte čistým papírovým ubrouskem a dobře uzavřete suchými víčky.
Následně kompoty sterilujte při 80 °C, pokud máte menší sklenice, postačí asi tak 15 minut, větší zhruba 20 minut. Důležité je, aby vám kuličky nepopraskaly, proto čas a teplotu vždy hlídejte.
Pár tipů na závěr
Pokud se vám zdá chuť použitého hroznového vína nevýrazná či málo sladká, můžete použít více cukru. Stejně tak lze využít i různé druhy koření. Náramně se hodí například hřebíček, kardamom, badyán, skořice nebo vanilka. Experimentovat lze i přidáním dalšího ovoce, osvědčené jsou v tomto případě hrušky, jablka či maliny.
Zdroje: www.chalupari-zahradkari.cz, www.ye-mek.net, www.idnes.cz