Jestliže máte k dispozici příliš mnoho ovoce, pak povidla patří mezi jasnou volbou ve zpracování. Výhodou povidel je, že na ně můžete použít otlačené i spadané hrušky. Raději je před použitím ale zkontrolujte, aby nebyly plesnivé. To by pak odskákala i povidla.

Snadná příprava povidel

Tento recept zvládne opravdu každý. Na výrobu povidel budete potřebovat 2 kg hrušek, 500 g cukru, dvě lžíce octa, lžíci skořice, tři hřebíčky a čtyři lžíce rumu, případně můžete použít i víc dle libosti. Nejprve oloupejte a nakrájejte na menší kousky hrušky, které poté dejte do pekáče na pečící papír. Pokapejte octem, zamíchejte a do předem vyhřáté trouby na 220 °C pečte 20 minut.

Po uplynulé době vyndejte a posypte 250 g cukru. Opět pečte, ale už pouze na 15 minut. Tento postup opakujte ještě jednou s druhou polovinou cukru. Poté přidejte rozdrcený hřebíček, skořici, rum a vše dohromady rozmixujte. Nakonec dejte pekáč znovu péct na 10 minut a pak už jen naplňte do čistých sklenic. Podívat se rovněž můžete na video, kde je uvidíte krok za krokem.

Zdroj: Youtube

Několikadenní tvorba povidel

Víte, jak hrušková povidla? První zmínky o pokrmu podobajícímu se povidlům pochází již z 16. století. Tehdy je ale lidé připravovali trochu jinak. Vaření povidel bylo celorodinnou záležitostí na několik dnů. Lidé na ně měli speciální povidlový kotel, ve kterém míchali povidla. Tento proces byl někdy až velmi dlouhý, a proto bylo zapotřebí se u toho střídat.

Konzervantem se stal cukr

Pokud povidla nechcete sladit, pak musíte vybírat velmi zralé až přezrále plody ovoce, aby měly co nejvíce přírodního cukru. Nevýhodou však je, že vám takto vytvořená povidla moc dlouho nevydrží, jelikož cukr napomáhá k celkové konzervaci. K doladění chutí vám poté může posloužit třeba více koření.

Povidla neboli rozvařené ovoce

Dříve lidé povidla vařili a až později je začali péct. Takto vzniklé rozvařené ovoce neobsahuje skoro žádnou vodu, jelikož během procesu se vypaří. Díky své hustotě tak nemusíte používat již žádný konzervant, jelikož jak se voda vypařuje, tak přibývá podíl přirozeného cukru a kyselin, které poté zabraňují výskytu nežádoucích bakterií. Povidla si můžete vyrobit z několika druhů ovoce mezi které patří švestky, mirabelky, slívy, jablka, třešně, višně, meruňky, broskve, anebo dokonce jahody či borůvky. Fantazii se meze nekladou.

Zdroje: apetitonline.cz, abecedazahrady.dama.cz, youtube.com