Denní příjem v přepočtu 5000 kJ je už velmi nízký a měl by posloužit hlavně těm, kteří hubnou z velké váhy, anebo chtějí hubnutí nastartovat. Denní příjem je pod bazálním metabolismem. Doporučujeme začít na 1200 kaloriích, v ideálním případě jen několik týdnů a posléze kalorie navyšovat. Základem totiž není stále ubírat na množství potravin, ale volit ty správné.
Magická hranice
Co se stane s vaším tělem, když budete měsíc přijímat pouze 1200 kalorií? Podívejte se na videu:
Takový příjem je skutečně vhodný pro nastartování hubnutí při vysoké nadváze až obezitě. Pokud ale chcete zhubnout jen pár kilo, určitě byste měli volit vyšší denní příjem kalorií. Pro představu žena po padesátce, se sedavým zaměstnáním a ne příliš aktivním způsobem života může hubnout i při příjmu 1430 kalorií, tedy 6000 kJ.
Základy jídelníčku
Obecně by základem jídelníčku měly být velmi kvalitní bílkoviny, omezuje se příjem tuků a sacharidů. Sacharidy volte hlavně komplexní a potraviny bohaté na vlákninu. Takže se zaměřte hlavně na zeleninu připravovanou na všechny možné způsoby a menší množství ovoce. Skvělé je zařadit husté polévky, které zasytí, pohladí duši a v chladnějších dnech i zasytí. Inspirujte se:
První den
SNÍDANĚ: Půl krajíce na sucho opečeného kváskového chlebu s 1/4 mačkaného avokáda ochuceného citronovou šťávou, solí a pepřem, volské oko. Baby špenát.
SVAČINA: Jablko
OBĚD: Dýňová polévka s cizrnou a nasucho opečenými celozrnými krutony.
SVAČINA: Bílý skyr.
VEČEŘE: Filet z lososa na citronech a tymiánu pečený v papilotě, pečená zelenina.
Druhý den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z přes noc namočených vloček a chia semínek, slazená lžičkou medu. Dochucená borůvkami. K přípravě kaše použijte neslazené mandlové mléko.
SVAČINA: 3 plátky ananasu s lžící cottage sýru.
OBĚD: Květákové kari s červenou čočkou a cuketou, s nízkotučným kokosovým mlékem. Podávejte s třemi lžícemi celozrnné rýže.
SVAČINA: Jogurtový nápoj nebo neslazený kefír.
VEČEŘE: Zeleninová minestrone.
Třetí den
SNÍDANĚ: Skyr s ovesnými vločkami a jahodami, polévková lžíce mandlových lupínků.
SVAČINA: Středně velký pomeranč.
OBĚD: Bulgur ( 50 gramů za syrova) ochucený citronovou kůrou a čerstvými bylinkami. Směs kuřecích prsou s mrkví a pórkem. Klidně použijte pár kapek fermentované sójové omáčky a lžičku seznamového oleje.
SVAČINA: Okurkové špalíky s jogurtovo-česnekovým dipem.
VEČEŘE: Cuketové nudle ochucené pestem s krůtími prsíčky.
Čtvrtý den
SNÍDANĚ: Celozrnný toust sypaný skořicí, potřený lžičkou arašídového másla s plátky banánu.
SVAČINA: Půl balení kefírového mléka, ideálně s 1, 1 % tuku, půl malého manga.
OBĚD: Pečená červená řepa s polníčkovým salátem, zlehka zakápnutá směsí medu, olivového oleje a balzamikového octa. Zasypaná hrstkou vlašských ořechů a dvěma lžící balkánského nebo ovčího sýra.
SVAČINA: Rajčatový salátek s červenou cibulkou.
VEČEŘE: Lososová miska. Uzený losos, 50 gramů quinoi (volte jakoukoliv barvu), čtvrt krájeného avokáda, hrst polníčku, nakrájená okurka, rajče, lžíce kukuřice. Lžička olivového oleje.
Pátý den
SNÍDANĚ: Vejce na měkko, salát, celozrnný toust. Salát z rajčat a paprik lehce zakápnutý olivovým olejem a jablečným octem.
SVAČINA: Kiwi.
OBĚD: Vepřová panenka se třemi brambůrky vařenými ve slupce zasypané pažikou a zelené fazolky na trošce másla (10 gramů na celou porci).
SVAČINA: Lžíce domácího hummusu se zeleninovými hranolkami.
VEČEŘE: Boršč s odlehčenou smetanou.
Šestý den
SNÍDANĚ: Skyr s malinami, praženými ovesnými vločkami, pekanovými ořechy, skořicí a lžičkou javorového sirupu.
SVAČINA: Půl menšího manga.
OBĚD: Wrap se zeleninou marinovaným tofu a jogurtovým dresingem.
SVAČINA: Activia nápoj bez příchutě.
VEČEŘE: Tři kusy plněných hnědých žampionů. Náplň z kvalitní šunky, sušených rajčat bez oleje, bazalky a nízkotučné mozzarelly.
Sedmý den
SNÍDANĚ: Celozrnný toust s vaječnou pomazánkou a ředkvičkami.
SVAČINA: Jablko
OBĚD: Filet z tresky pečený s dýňovým salátem (pečená dýně červená cibulka a cizrna ochucené olivovým olejem, troškou balzamika a tymiánem).
SVAČINA: Ochucený skyr bez přidaného cukru.
VEČEŘE: Celozrnné těstoviny (50 gramů v suchém stavu) se zeleninou, žampiony a marinovaným tofu.
Rozhovor s Markétou Vlčkovou, lékařkou a členkou České mykologické společnosti, si poslechněte v podcastu iReceptář do ucha přímo TADY:
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.eatingwell.com, www.vimcojim.cz, www.nehladu.cz