Tenhle tradiční irský chléb je u nás obvykle spojován se svátkem sv. Patrika, kdy doprovází zelené pivo, které v tento den teče proudem. Původně to však nebyl chléb určený k oslavám. V Irsku se objevil v první třetině 19. století jako východisko z nouze. Nedostatek surovin vedl k nutnosti improvizace z těch, které byly dostupné. V irském podnebí má obilí s vysokým obsahem lepku problém s dozráváním, proto se tu pěstuje nízkolepková pšenice a vysokolepkovou mouku je potřeba dovážet z teplejších oblastí. Ve zmíněné době byl dovoz vysokolepkové mouky i dalších surovin omezený a dostupná tak byla hlavně nízkolepková mouka, kyselé mléko a – jedlá soda.
Nízkolepková mouka se nehodí pro klasické kynuté a kvašené pečivo, protože právě lepek je látka, která u takových chlebů udržuje jejich porézní strukturu. Naopak je však tato mouka ideální pro pečivo nekynuté. Jako je právě Irish Soda Bread. Díky metodě přípravy má křupavou kůrku, nadýchanou střídku a je lehce nakyslý. Navíc se dá připravit i bez pece. Řada irských domácností tehdy pec neměla, tento chléb tak připravovali v rozpálených litinových hrncích na plotně.
Přestože původně byl tento chléb chlebem chudých, dnes je velmi populární, je řazen mezi irská národní jídla a jeho tradice je střežena společností Society For the Preservation of Irish Soda Bread. Najdeme ho ve více variacích, často třeba s rozinkami jako Irish Soda Bread with Raisins, lidově zvaným strakatý pes (Spotted Dog). V receptu níže jsem zvolila variantu s ovesnými vločkami, které mu dávají zajímavou texturu.
Nadýchanost dává tomuto chlebu jedlá soda, která zreaguje s kyselinami obsaženými v kyselém mléce či kysaném podmáslí za vzniku oxidu uhličitého, jehož bublinky těsto nakypří. Kysané mléko dá chlebu navíc i jeho příjemně navinulou chuť. Pro zachování kyprosti je třeba těsto příliš nepropracovávat, spíše jen zlehka spojit, podobně, jako při přípravě britských scones.
Irish Soda Bread
- mouka 250 g (tradičně se používá nízkolepková pšeničná mouka, u nás ji lze koupit jako mouku dortovou; není ale problém s použitím jakékoli mouky, já jsem použila 2/3 běžné pšeničné a 1/3 celozrnné žitné, čímž se chléb chuťově více blíží klasickému kynutému)
- ovesné vločky 50 g
- sůl ½ lžičky
- jedlá soda ½ lžičky
- máslo 20 g
- kysané podmáslí 250 ml (lze nahradit bílým jogurtem naředěným 1:1 vodou)
Troubu rozpálíme na 200 ˚C. Připravíme si plech s pečicím papírem.
Smícháme mouku, vločky, sůl a sodu. Máslo nakrájíme na kostičky a zapracujeme ho zlehka špičkami prstů do moučné směsi, asi jako kdybychom dělali drobenku na koláč. Vlijeme podmáslí a opět jen zlehka propracujeme, aby se těsto spojilo, ale zůstalo hrudkovaté. Vzhled těsta je vidět na fotografii.
Smícháme mouku, vločky, sůl a sodu. Máslo nakrájíme na kostičky a zapracujeme ho zlehka špičkami prstů do moučné směsi, asi jako kdybychom dělali drobenku na koláč. Vlijeme podmáslí a opět jen zlehka propracujeme, aby se těsto spojilo, ale zůstalo hrudkovaté. Vzhled těsta je vidět na fotografii.
Lehce smáčkneme dohromady a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na plech a nařízneme do hlubokého kříže. Dáme péci na 30 – 40 minut, až chléb lehce zhnědne. Hotový chléb necháme vychladnout na mřížce, aby nenavlhl. Můžeme použít i dvě vařečky položené přes talíř.
Tradičně se krájí na výseče jako dort, ale můžeme krájet i klasické krajíce. Nejlépe chutná čerstvý.