Lahodné, poctivé, plné nejlepších surovin. Dortíčky se záhy rozšířily po celé rakouské monarchii. Oblíbili si je kuchařky, hospodyně a cukráři a každý si recept tak trochu přizpůsobil dle svého. V průběhu let vznikaly a dodnes vznikají desítky receptů na išlské dortíčky. Okouzlily i autorku známých kuchařek Marii Janků-Sandtnerovou. Její recept je známý dodnes a išlské dortíčky podle Sandtnerky nesmějí chybět na vánočním stole v mnoha českých domácnostech. Vyzkoušejte její recepty i vy.


Suroviny:

Na těsto:

210 g hladké mouky

20 g kakaa

70 g moučkového cukru

1 lžička citronové kůry

špetka skořice

40 g loupaných mandlí

140 g másla + na potření

hrubá mouka na vysypání


Na nádivku:

100 g moučkového cukru

3 žloutky

špetka vanilky

1 lžička rumu

20 g rybízové zavařeniny

150 g opražených loupaných lískových oříšků

piškotové drobečky dle potřeby

Na ozdobu:

50 g vlašských ořechů

čokoláda na polevu

Postup:

Hladkou mouku dejte na vál a vytvořte důlek, do kterého nasypte kakao, cukr, citronovou kůru, skořici a loupané jemně nasekané mandle. Do směsi přidejte na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujte hladké těsto, které nechte půl hodiny v chladu odležet.


Mezitím si připravte nádivku. Moučkový cukr vyšlehejte se žloutky do nadýchané pěny. Přidejte vanilku, rum a nasekané opražené oříšky. Pokud je nádivka příliš hustá, přidejte rum, je-li řídká přimíchejte piškotové drobečky.


Z odleželého těsta vyválejte plát asi 3 mm silný a vykrájejte kolečka. Vyložte je na máslem potřený a moukou vysypaný plech a pečte při asi 150 °C, dokud nezrůžoví. Po upečení nechte na plechu vychladnout.


Na polovinu koleček rozetřete vrstvu zavařeniny a poté nádivky, polovinu polijte čokoládovou polevou a ozdobte půlkou vlašského ořechu. Jakmile čokoláda ztuhne, kolečka s nádivkou přiklopte kolečky s ořechy. Hotové dortíčky vložte do papírových košíčků a skladujte v chladu.

Zdroje:www.apetitonline.cz,www.neplechanaplechu.cz