išlské dortíčky

Išlské dortíčky

Rakouské lázeňské letovisko Bad Ischl svého času proslavili i zdejší cukráři. Císař František Josef a celý vídeňský dvůr si odtud prý odváželi krabice rozplývajícího se cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky.

Lázeňské cukroví Franze Josefa

Potřebujeme

na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g spařených oloupaných a najemno nastrouhaných mandlí
  • 1 žloutek
  • lžíci kakaa
  • citronovou kůru

na náplň 

  • 100 g strouhaných ořechů
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • lžíci meruňkového džemu
  • 1 až 2 lžice rumu

na polevu a ozdobení

  • čokoládu
  • mandli či oříšek 

 

išlské dortíčkyišlské dortíčkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Do mouky přidáme kakao, na menší kousky rozkrájené máslo, cukr, mandle, citronovou kůru a žloutek a zpracujeme hladké těsto.

Z těsta vyválíme plát a formičkami vykrajujeme různé tvary, které klademe na vymazaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Polovinu tvarů potřeme ořechovým krémem.

Přikryjeme shodnými tvary pečiva, které jsme předtím polili čokoládovou polevou. Do středu každého dortíčku přitiskneme polovinu mandle nebo vlašského ořechu.