Podzim pomalu vystrkuje růžky, což už je časně ráno a navečer pěkně znát na venkovní teplotě. Mnoho z nás cítí trošku smutek z toho, že léto je nenávratně pryč, a my na sebe musíme začít přihazovat více oblečení. Celodenní déšť nebude žádnou výjimkou a teplo domova nás bude lákat víc a víc. Obzvlášť, když na nás bude čekat čaj a nějaká dobrota k zakousnutí. Doplňte svůj pečicí repertoár o vynikající bábovku s tvarohem, její chutí budete nadšení.

Bábovka

Bábovka se připravuje nejen u nás, ale i v okolních státech. Není zcela jasné, jak se k nám dostala, ale zmínky jsou už z 15. století. Po druhé světové válce se rozšířila dokonce i do Severní Ameriky. Jak bábovka vznikla, to se asi nedozvíme. Jedni tvrdí, že má co dočinění s bohyní početí, jiní odhadují, že se název „bábovka“ ujal proto, že ji rády jedí staré ženy.

Vybrat si lze z mnoha a mnoha receptů, ale tu svou nej, si musíte vybrat sami. Třeba to bude zrovna tato...

Jak na bábovku

Jelikož bábovka obsahuje jablka a tvaroh, asi si umíte představit ten dokonalý finální produkt, který vás rozhodně nezadusí. V obchodě či na zahradě vyberte čtyři větší kyselejší jablka, která si oloupejte, nastrouhejte a dejte na chvilku stranou – pustí šťávu, tu poté slijte. Oddělte si žloutky od bílků ze 4 vajíček. Zapněte si troubu na 170 °C. Žloutky poté vyšlehejte s 200 g másla, jedním sáčkem vanilkového cukru na ovonění a 250 g cukru do pěny. Do pěny následně přidejte 300 g předem prosáté polohrubé mouky spolu s jedním pytlíčkem prášku do pečiva. Jako další na řadu přichází rum! Stačí ale pouhé dvě lžíce, nic se nemá přehánět. Přilijte 100 ml mléka a dodejte 250 g plnotučného tvarohu.

Z bílků, které vám zbyly, si vyšlehejte sníh (jak na perfektní sníh, si můžete přečíst v článku pod receptem) a opatrně ho začněte vmíchávat společně s nastrouhanými jablky k těstu.

Formu na bábovku si pečlivě vymažte máslem, samozřejmě lze vysprejovat olejem, vysypte moukou a nalijte do ní připravenou směs. Pečte v troubě cirka třičtvrtě hodinky, ale raději ještě zkontrolujte špejlí.

TIP! Servírujte s trochou zakysané smetany.

Související články

Zdroje: www.cz-test.cz, fresh.iprima.cz, www.apetitonline.cz