Chcete si udělat domácí jablečné povidla, ale nehodláte stát u plotny celé hodiny a neustále míchat? Máme pro vás skvělé řešení! S receptem na jablečná povidla pečená v troubě budete mít voňavou pochoutku hotovou téměř bez námahy.
Stačí pouze očistit a zpracovat jablka, přidat pár dalších ingrediencí a nechat odvést troubu veškerou práci za vás. Jistě je využijete do mnoha kaší, sladkostí a stejně tak je neváhejte servírovat na krajíci chleba s máslem. Jedná se totiž opravdu o dokonalou lahůdku.
Jak a s čím kombinovat lahodná jablečná povidla? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Toprecepty:
Potřebné ingredience
Ještě, než přistoupíte k samotné přípravě jablečných povidel, přichystejte všechny ingredience. Budete potřebovat 1 kg omytých jablek bez jádřinců, 150 g cukru krupice, 1 lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky badyánu, pár hřebíčku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 30 ml 8 % octa a 1/2 hrnku rumu.
Jablečná povidla
Nejprve jablka rozmixujte nebo nastrouhejte na jemno a smíchejte s výše uvedeným kořením, octem a cukrem. Směs nechte do druhého dne odstát. Jestliže chcete zvolit rychlejší cestu, můžete jablka s cukrem předem povařit, pustí šťávu a pak je lze rozmixovat.
Fáze pečení
Následně vlijte jablečnou směs do velkého pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 160 °C zhruba 2,5 až 3 hodiny. Doba pečení se odvíjí od konkrétní šťavnatosti použitých jablek, typu trouby a velikosti plechu.
Jak poznat, že jsou povidla hotová
Udělejte si test pomocí vařečky. Projeďte s ní po dně a ve chvíli, kdy se směs zpět nepojí, máte hotovo. Pokud chcete mít povidla naprosto hladká, lze jablka ještě jednou projet tyčovým mixérem. V takovém případě je však vložte ještě jednou na chvíli do vyhřáté trouby.
Přidejte rum a pak šup do skleniček
Do vařících povidel vmíchejte dle chuti trochu rumu a ihned porcujte do sterilních skleniček. Pevně je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Trvanlivost takto připravených povidel je i celý rok. Pokud ji chcete prodloužit, dejte skleničky zavařit.
Pár tipů na závěr
Místo cukru můžete použít med nebo javorový sirup. Kromě skořice a muškátového oříšku můžete přidat i jiné koření podle své chuti, například badyán. Do povidel můžete přidat i nasekané vlašské nebo lískové ořechy.
Zdroje: www.prozeny.cz, www.toprecepty.cz, www.ceskobudejovicky.denik.cz