Palačinky patří mezi nejoblíbenější dětská jídla. Ratolesti je milují nejen pro jejich skvělou vůni a chuť, ale také proto, že mohou rodičům v kuchyni pomoci s jejich přípravou. Starší děti je mohou přímo smažit, mladší mazat marmeládou, nutellou nebo třeba zakysanou smetanou s ovocem. Jak je má nejraději vaše rodina?

Jsou to klasické palačinky, kdy jdete na jistotu a k jejich přípravě vám stačí pouze mléko, mouka a vajíčko? Nebo si je ještě něčím obohacujete? My vám dnes představíme palačinky s přidaným jablkem, které udělá s těstem doslova divy.

Palačinky vznikly ve Francii

Palačinky vznikly ve Francii, která je jimi proslulá dodnes. Bohužel jim byl však recept „ukraden" a odvezen do Uher, kam ho dopravil kuchař Francisco Palaccini. Ten sloužil u francouzského dvora a na recept tam narazil. Samozřejmě ho jemně pozměnil, aby nebyl úplně nápadný, ale základ zůstal ve francouzských palačinkách.

Palaccini přidal do směsi více mouky, palačinky udělal tlustší a namazal je marmeládou. Také je namísto složení do trojúhelníčků sroloval do ruličky tak, jak to známe dodnes. Jeho palačinky si zamilovali nejen v Uhrách, ale i v Rumunsku nebo u nás.

Název mají podle zloděje Palacciniho

Jméno palačinka dezert získal od svého objevitele nebo také, chcete-li, zloděje Palacciniho. Toto slovo znamená placenta. Neděste se ale, nejde o plodové lůžko, ale o plochý koláč.

Pokud chcete udělat dokonalé palačinky, šestřete olejem. Ideálně používejte přepuštěné máslo. Rozhodně však nesmí být na pánvi vrstva tuku, bez ní jsou palačinky mnohem chutnější. A co teprve, když přidáte do těsta jablko!

Jablečné palačinky

Suroviny:

2 vejce

1 balení vanilkového cukru

1 lžíce cukru

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek strouhaných jablek

1 lžíce oleje

špetka soli

Postup:

Oddělte bílky od žloutků a žloutky smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a přidejte špetku soli. Ke směsi ze žloutků přidejte postupně mouku a pečlivě promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který přidejte do směsi společně s jablky. Smažte na rozpáleným oleji a mírném ohni dozlatova.

Na další recept na jablečné palačinky se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.mamavkuchyni.cz, www.toprecepty.cz, www.snezto.cz