Nejtypičtější koláč pro německou kuchyni je právě tento jablečný připravovaný na pánvi. Okouzlí vás nejen jeho chuť, ale i struktura, atraktivní vzhled a vůně. Jablka se skořicí totiž k podzimu a zimě neodmyslitelně patří. Nejvíc si tento koláč vychutnáte k odpolední kávičce nebo čaji. Ozdobit ho můžete zmrzlinou i šlehačkou. Chutná však dokonale i bez příkras sám o sobě.

Jablka jsou navíc na podzim snadno k sehnání, jsou tedy ideálním ovocem pro tyto dny. O tom, že obsahují spoustu vitamínů a vlákninu nemluvě. Zapomeňte tedy na klasický jablečný závin, vyndejte pánev a pusťte se do toho.

Babiččin jablečný koláč z pánve

Suroviny:

60 gramů cukru
2 zelená jablka
20 gramů másla
½ citronu
1 špetku mleté skořice

Těsto:

55 gramů pšeničné mouky
¼ šálku cukru
2 vejce

Postup:

Nejprve si oloupeme jablka a nakrájíme je na slabé plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a plátky jablek na něm restujeme asi čtyři minuty. Přidáme cukr, důkladně rozmícháme a vaříme na mírném ohni další dvě minuty. Následně přidáme citronovou šťávu a skořici. Náplň necháme pomalu vařit na nízkém stupni a nachystáme si těsto. Oddělíme od sebe bílky a žloutky. Bílky ušleháme, když začnou bělat, přidáme polovinu cukru a ušleháme do sněhu. Pokud nám sníh nechce držet, můžeme si pomoci přidáním špetky soli, sníh je potom pevnější. Žloutky ušleháme se zbylým cukrem. Poté ušlehané bílky v míse opatrně smícháme s utřenými žloutky. Tato část vyžaduje trpělivost, pokud budete sníh míchat příliš divoce, nezůstane nadýchaný a na výsledku to bude poznat. Přisypeme mouku a opatrně vmícháme. Touto směsí přelejeme jablka na pánvi tak, aby byla celá pokrytá těstem. Pánev zakryjeme a necháme péct na mírném ohni přibližně patnáct minut. Nakonec pánev pomocí víka otočíme a necháme koláč vychladnout na mřížce. Můžeme podávat se šlehačkou.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.irecept.cz, www.svetkreativity.cz