Jablečný koláč z pánve.
Zdroj: Kamila Procházková / Foto

Superrychlý německý koláč: Potřebujete dvě jablka, dvě vejce, pánev a 15 minut

Tento tradiční německý dezert, který u našich sousedů zvládne každá hospodyňka, stojí za vyzkoušení. Je velmi jednoduchý a připravuje se na pánvi. Navíc vzhledem k tomu, že je nám tato kuchyně blízká, nebudete muset shnánět nic speciálního. Všechny suroviny máte nejspíš doma.

Nejtypičtější koláč pro německou kuchyni je právě tento jablečný připravovaný na pánvi. Okouzlí vás nejen jeho chuť, ale i struktura, atraktivní vzhled a vůně. Jablka se skořicí totiž k podzimu a zimě neodmyslitelně patří. Nejvíc si tento koláč vychutnáte k odpolední kávičce nebo čaji. Ozdobit ho můžete zmrzlinou i šlehačkou. Chutná však dokonale i bez příkras sám o sobě.

Jablka jsou navíc na podzim snadno k sehnání, jsou tedy ideálním ovocem pro tyto dny. O tom, že obsahují spoustu vitamínů a vlákninu nemluvě. Zapomeňte tedy na klasický jablečný závin, vyndejte pánev a pusťte se do toho. 

Jablečný koláč je neuvěřitelně rychlý. Jablečný koláč je neuvěřitelně rychlý. Zdroj: Shutterstock

Babiččin jablečný koláč z pánve

Suroviny:

60 gramů cukru
2 zelená jablka
20 gramů másla
½ citronu
1 špetku mleté skořice

Těsto:

55 gramů pšeničné mouky
¼ šálku cukru
2 vejce

Postup:

Nejprve si oloupeme jablka a nakrájíme je na slabé plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a plátky jablek na něm restujeme asi čtyři minuty. Přidáme cukr, důkladně rozmícháme a vaříme na mírném ohni další dvě minuty. Následně přidáme citronovou šťávu a skořici. Náplň necháme pomalu vařit na nízkém stupni a nachystáme si těsto. Oddělíme od sebe bílky a žloutky. Bílky ušleháme, když začnou bělat, přidáme polovinu cukru a ušleháme do sněhu. Pokud nám sníh nechce držet, můžeme si pomoci přidáním špetky soli, sníh je potom pevnější. Žloutky ušleháme se zbylým cukrem. Poté ušlehané bílky v míse opatrně smícháme s utřenými žloutky. Tato část vyžaduje trpělivost, pokud budete sníh míchat příliš divoce, nezůstane nadýchaný a na výsledku to bude poznat. Přisypeme mouku a opatrně vmícháme. Touto směsí přelejeme jablka na pánvi tak, aby byla celá pokrytá těstem. Pánev zakryjeme a necháme péct na mírném ohni přibližně patnáct minut. Nakonec pánev pomocí víka otočíme a necháme koláč vychladnout na mřížce. Můžeme podávat se šlehačkou.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.irecept.cz, www.svetkreativity.cz

Akční letáky