Zdroje: www.homecookingadventure.com, www.youtube.com
Jablečný dort z pánve
Jednoduchá příprava moučníku z pánvičky je sympatická, především pokud máte málo vybavení, anebo prostě nechcete roztápět troubu. Pánvička poslouží bezvadně a za chviličku budete moci vykouzlit vlahý ovocný dezert, který můžete upravit podle vlastních možností. Karamelizovaná jablka jsou jistě velmi chutná, nicméně podobně skvělé budou také hrušky, švestky nebo i ananas.
Co budete na přípravu potřebovat?
Podívejte se, jak připravují dezert tvůrci z „Quick and easy dessert recipes“. Rychlé a jednoduché to opravdu je, až se budete divit.
Jak se dělá jablečný dort na pánvičce?
Na přípravu budete potřebovat jedno jablko bez jádřince nakrájené na plátky, 20 g másla a lžíci krystalového cukru. Můžete použít i hnědý, který dodá ještě výraznější karamelovou chuť.
Máslo rozpusťte na pánvičce, poprašte cukrem a na velmi mírném žáru dobře promíchejte a nechejte částečně rozpustit. Plátky jablka vyložte dno pánve a na velmi malém plamenu nechejte jablka v cukru z jedné strany karamelizovat. Pánvičku odstavte ze sporáku a připravte si rychlé těsto.
Na těsto je třeba vejce, 50 g cukru a pro vůni trocha citronové kůry. Dobře vše promíchejte a přidejte 50 ml oleje a 100 ml mléka. Tekutiny také vmíchejte a postupně začněte přidávat přesátou mouku s práškem do pečiva. Konkrétně 150 g hladké mouky a 8 g kypřicího prášku. Vznikne řídké těsto, které by však mělo být bez hrudek a hladké.
Pánvičku s jablky vraťte na plotnu a zalejte tímto těstem. Urovnejte povrch, aby byl dort stejnoměrný, pokud chcete, přidejte kousky čokolády a přikryjte pokličkou. Na mírném žáru pečte moučník zhruba 20 minut. Pak otočte na druhou stranu, pokračujte ještě 5 minut v zapékání pod pokličkou a je hotovo!
Tento typ dezertů je skvělý samotný nebo také s vanilkovou zmrzlinou či karamelovým sirupem. Vychutnat si jej můžete u kávy i jako sladkou snídani, to už je samozřejmě na vás.