Dva pláty křehkého máslového těsta proložené vrstvou šťavnatých jablek s voňavou skořicí. To je koláč, který nás přenese do dětství. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, lahodná chuť koláče je rozhodně zaručena. Navíc ho dokáže upéct i kuchař začátečník.

Jablečné řezy

Jablečné řezy mají mnoho podob. Ty nejtradičnější se však skládají ze tří vrstev. Díky nim vypadá moučník zajímavě a luxusně. Další výhodou je, že si můžete hrát se šířkou spodní i vrchní vrstvy těsta. Pokud jste zastánci ovocnějších dezertů, těsto může být tenké a může sloužit pouze jako nosič jablečné náplně. Chcete-li však, aby koláč také zasytil, vrstvy mohou být dominantnější.

Víno do těsta

Zajímavostí tohoto receptu je, že se do těsta přidává trocha vína. Nemusíte se ale bát, že tam bude cítít. Díky kapce alkoholu bude těsto křehčí a lépe se potáhne. Snadněji ho tak rozválíte. Pokud nemáte víno, můžete přidat trochu jablečného octu nebo mléko.

Související články

Co budete potřebovat

Na 16 porcí budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 vejce, 2-3 lžíce bílého vína a 1 prášek do pečiva. Na náplň 1 kg očištěných a nastrouhaných jablek, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice a špetku skořice.

Jablečný koláč - jak na to

V misce smíchejte všechny suroviny na těsto. Pokud by se nechtělo spojit, přidejte ještě trochu bílého vína. Poté ho zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinou do lednice. Náplň si připravíte tak, že jablka nastrouháte na struhadle. Šťávu nevylévejte. Do misky nasypejte pudinkový prášek, cukr a skořici. Vše důkladně promíchejte. Těsto přemístěte z lednice na pomoučenou pracovní desku a rozdělte ho na dvě stejné části. Vyválejte je na velikost plechu. První - spodní část přeneste pomocí válečku na vymazaný plech tak, aby byly jeho okraje trochu zvednuté nahoru. Na těsto navrstvěte jablečnou náplň a jemně ji uhlaďte. Druhé vyválené těsto opatrně položte na jablka. Pokud na krajích přečnívá, ukrojte ho. Vrch koláče propíchněte vidličkou. Pečte dozlatova na 180 °C. Moučník nechte úplně vychladnout a pak ho nakrájejte. Na závěr ho můžete pocukrovat.

Zdroj: www.odpovedi.cz, www.youtube.com