Zdroje: www.gourmandize.com, www.prozeny.cz

Neviditelný jablečný koláč

Je to prostě lahoda a těsto skoro žádné! Tento jablečný koláč je ale „neviditelný“! Lahůdce se tak přezdívá, protože v ní těsto téměř nenajdete. Hned je pak jasné, že je to zákusek plný chutí ovoce, kterého je u nás nejen vždy dost, ale také je stále poměrně levné.

Neviditelný jablečný koláč, nebo chcete-li dort, je snadné připravit a nebudete k tomu potřebovat ani řadu exotických ingrediencí. Italové si vystačili jen s klasickými ingrediencemi, které najdete i ve všech českých buchtách.

Podívejte, jak jednoduché to je.

Zdroj: Youtube

Francouzský neviditelný dort

I když na internetu najdete tuto verzi jablečného koláče jako italský dezert, takzvaný gâteau invisible je ve světě známý francouzský recept na téměř identický moučník. Ve francouzské verzi se však nepoužívá skořice, ale nejlépe pravá vanilka. Může se zdát, že výsledek je stejný, není to tak docela pravda. Vanilková chuť a řídká konzistence těsta mezi jemnými plátky jablek mají až smetanovou chuť.

Francouzi připravují tento dezert z šesti velkých jablek, dvou vajec, půl hrnku mléka, čtvrt hrnku cukru a balíčku vanilkového cukru nebo půlky pravé vanilky, jeden a půl lžíce rozpuštěného másla a půl hrnku mouky s dvěma lžicemi prášku do pečení. Nezapomeňte na špetku soli, která jen zvýrazní chutě, aniž byste zaznamenali jen stopu slanosti.

Použít můžete i starší jablka nebo hrušky

I když je kvalita koláče jiná z čerstvých šťavnatých jablíček, také skladovaná jablka můžete na tento koláč použít. Obzvláště pokud jde o voňavá jablka z tmavě červenou slupkou a bílou dužninou, která jsou sladká a výjimečně aromatická. Docela obyčejné jablko dokáže ze zákusku udělat delikatesu, kterou esencemi a kořením nedoženete. Je jisté, že i těmto moučníkům mohou slušet jiné druhy ovoce. Rozhodně to platí pro hrušky, které jsou také pevné a snadno je nastrouháte na tenké plátky.

Chcete-li, můžete koláč posypat mandlovými lupínky, což přidá moučníku nejen na vzhledu.

Související články