Jablečný koláč je oblíbená klasika, která se doma peče v kterémkoliv ročním období. Najít na něj můžete nespočet receptů, ale od našich babiček byl vždy nejlepší proto, že věděly, jak na to. Jejich trik s cukrem totiž povznese běžný jablečný dezert doslova do výšin gurmánů a bude se rozplývat na jazyku. Využijte k jeho přípravě i vlastní úrodu jablek.
Nejen chutný, ale naprostá rychlovka
Tento koláč je kromě jiného velice snadný na přípravu, a tudíž ho mohou vyzkoušet i začínající hospodyňky. Zároveň je velice příjemná jeho doba přípravy, maximálně za 45 minut i s pečením můžete podávat pochoutku na stůl a věřte, že každého ohromí karamelové aroma pojící se s vůní jablek.
Jablečný koláč
Nejprve si nakrájejte 4 omytá jablka na menší kousky. Vybírejte vždy raději jablka sladší chutě a samozřejmě jen ty zdravé kusy. Ovoce lze nechat se slupkou, ale je možné jablka i oloupat.
Těsto je bleskovka
Příprava tohoto těsta vám zabere opravdu jen pár minutek. Do čisté misky vyklepněte 1 syrové vejce, přisypte 80 g krystalového cukru, 100 g másla a 1 čajovou lžičku prášku do pečiva. Veškeré ingredience řádně promíchejte kuchyňskou metličkou. Následně přidejte 280 g hladké mouky a dokonale smíchejte s připravovanou směsí. Vznikne vám konzistence hrubší drobenky.
Trik našich babiček s cukrem
Právě tato vychytávka dá koláči velmi zajímavou chuť i vůni. Na pánev nasypte 100 g cukru krupice a nechte na mírném stupni plotýnky rozpustit v tekutý karamel. V tento moment přidejte 30 g změklého másla a nechte ho za stálého míchání pomalým rozpouštěním spojit s karamelem. Do vzniklé karamelové pěny přidejte nakrájená jablka, zasypte mletou skořicí a zhruba 5 minut povařte.
Vytvořte koláč
Koláčovou formu si nejprve vyložte pečicím papírem a následně na něj rozprostřete polovinu drobenkového těsta. Řádně ho utlačte prsty nebo dnem sklenice. Pak na tuto vrstvu dodejte podušená jablka a rovnoměrně je rozmístěte. Zbylým těstem volně posypte povrch koláče, vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte zhruba 30 až 35 minut.
Trik dodá koláči správnou konzistenci
Zcela jednoduchý trik s rozpuštěným cukrem přidá jablečnému koláči nejen zajímavou chuťovou složku, ale i úžasnou strukturu těsta, která se opravdu rozplývá na jazyku. Kombinace křupavého těsta, sladkých karamelizovaných jablek a krémového těsta je tudíž neodolatelná. Jak je vidět i jednoduché triky zkušených předků mohou udělat z klasického koláče neodolatelný zážitek.
Související články
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.klasicke-recepty.cz, www.mycookingdiary.cz