Toužíte po rychlém a chutném dezertu, který vás navíc teď v zimě příjemně zahřeje? Ideálním řešením je jablečný koláč v hrnku. Kombinuje sladká jablka, křupavé ovesné vločky a báječně voní skořicí. Je ideální pro ty, kteří nemají čas na složité pečení, ale přesto si chtějí dopřát něco sladkého.
Na přesný postup, jak udělat rychlý jablečný dezert v hrnku, se podívejte na YouTube videu na kanálu Joe Duff – The Diet Chef:
Proč zvolit jablečný koláč v hrnku
Velkou výhodou tohoto křupavého a lahodného dezertu je maximálně rychlá příprava. Budete ho mít hotový doslova za pár minut. K přípravě využijete jen několik základních surovin, které máte dozajista doma.
Použitím ovesných vloček a ovoce získáte i dávku vlákniny a vitamínů. Tento koláč je ideální i pro jednu osobu, ale stejně tak pro více osob, když použijete více hrnků. V chladných dnech je teplý jablečný koláč skvělým zpestřením, které vás příjemně osvěží i zahřeje.
Potřebné ingredience
K přípravě koláče v hrnku budete potřebovat 1 velké jablko, 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžičku hladké mouky ,1 lžíci rozpuštěného másla, 1 lžičku hnědého cukru, 1/4 lžičky skořice a na ozdobu případně kopeček vanilkové zmrzliny.
Začněte jablky
Nejprve omyjte a oloupejte jablko a pak jej nakrájejte na malé kousky. Následně vložte ovoce do hrnku, který je vhodný do mikrovlnné trouby.
Příprava drobenky
V malé misce smíchejte ovesné vločky, hladkou mouku, hnědý cukr a skořici. Přidejte máslo a pomocí vidličky vše smíchejte, dokud směs nepřipomíná drobenku. Rovnoměrně ji rozprostřete na nakrájená jablka v hrnku.
Fáze pečení
Takto připravený hrnek vložte do mikrovlnné trouby a pusťte ji na vysoký výkon na dobu přibližně 2 až 3 minut. Jablka by ve výsledku měla být příjemně měkká a drobenka mít nádherně zlatavou barvu, aby byla příjemně křupavá.
Můžete servírovat
Nechte koláč v hrnku chvíli vychladnout, pak dodejte kopeček vanilkové zmrzliny, případně i šlehačky a vynikající dezert je na světě.
Pár tipů na závěr
Chuť dezertu lze ovlivnit i konkrétní odrůdou jablek. Sladká jablka mu dodají větší sladkost, zatímco kyselejší druh svěží chuť. Místo jablek můžete použít i jiné ovoce, například hrušky nebo švestky. Kromě skořice můžete přidat i jiné koření, například muškátový oříšek, kardamom nebo badyán. Pro extra křupavost je možné do koláče přidat i nasekané ořechy nebo mandle.
Zdroje: www.yellowblissroad.com, www.bizy-bee.com, www.allrecipes.com