Pokud milujete jablka a skořici, pak se pusťte do štrúdlu. V zimě k horkému čaji není vhodnější moučník. Navíc si dnes řekneme, jak štrúdl připravuje jeden z našich nejlepších kuchařů, Zdeněk Pohlreich.

Aby byl jablečný štrúdl dokonalý, pamatujte, že je potřeba, abyste měli křupavé těsto a dostatek jablek. Není nic horšího než suchý štrúdl. Proto zapomeňte při jeho přípravě na gramy a raději používejte lžíci. Je to snadné a přesné.

Jablečný štrúdl podle Zdeňka Pohlreicha

K přípravě štrúdlu podle Zdeňka Pohlreicha budete potřebovat jablka, 12 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, 10 lžic mléka, trochu prášku do pečiva, skořici a cukr.

Až budete mít vše připraveno, můžete se pustit do pečení. Začněte těstem. V míse rozmíchejte mouku, mléko, olej a prášek do pečiva. Přestaňte v momentě, až bude vaše těsto vláčné, bude se snadno válet a nebude lepit.

Vyválejte placku a posypte ji nastrouhanými jablky a cukrem. Pokud máte chuť, přidejte klidně oříšky a rozinky. Skvělý je i strouhaný kokos nebo brusinky. Dejte péct do trouby asi na půl hodinky, podle typu trouby a stylu pečení.

Ve štrúdlu skvěle vynikne odrůda jablek Granny Smith.

Základem dobrého štrúdlu jsou ta pravá jablka. Sáhněte po Granny Smith a budete mít lahodný moučník, který očekáváte. Možná se vám bude tato odrůda po ochutnání zdát lehce kyselá, ale věřte, že ve štrúdlu se to ztratí, a navíc mu dodají patřičný šmrnc. Granny Smith mají poměrně pevnou strukturu, mohou se tedy na těsto buď nastrouhat nebo nakrájet na plátky.

Jablka jsou v zimě také bohatým zdrojem vitamínů. Měla by se jíst i se slupkou, protože ta je nejbohatším zdrojem vitamínu C, karotenu, železa, fosforu, draslíku a hořčíku. Jablka také obsahují vlákninu, tudíž dopomáhají správnému zažívání. Podporují i funkci ledvin a činnost svalů. Působí na mozkové buňky a zlepšují paměť.

Zdroj: www.idnes.cz, www.prima-receptar.cz, www.rodicka.cz