Jablka patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce, který se u nás pěstuje téměř na každé zahradě. Nejlepší jsou samozřejmě ta čerstvě utržená, ale vzhledem k nadcházejícímu zimnímu období, není od věci připravit si jejich zásobu. Právě v zimě je vhodné je mít pravidelně v jídelníčku.

Jablka upevní zdraví

Obsahují nejen mnoho užitečných vitamínů a tělu prospěšných látek. Perfektně také podporují správné trávení. Dokonale obnovují střevní mikroflóru a čistí střeva, pomáhají proti průjmu a zároveň i proti zácpě. Navíc jsou velmi snadno stravitelná. Jablka mají mnoho léčivých účinků, nejvýznamnější jsou ty protizánětlivé. Toto ovoce je výbornou prevencí před vznikem osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění.

Sáhněte po receptu našich babiček

Jablka můžete uskladnit v čerstvém stavu, ale také si je můžete zavařit předpřipravené k pečení mnoha různých sladkostí, do jogurtů či kaší. Stačí je připravit, dochutit a zavařit. Pokud dodržíte klasický recept, vydrží vám takto zakonzervovaná jablka i několik let.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Tradiční jablka do štrúdlu

Základem je výběr pouze kvalitních a zdravých jablek. Nejprve každý kus pečlivě omyjte a odstraňte stopky. Jablka postupně nastrouhejte na hrubším struhadle, a to klidně i se slupkou. Podle toho, co vy sami osobně upřednostňujete. Následně jablka zasypte dle jejich kyselosti a vaší chuti krystalovým cukrem a mletou skořicí a vše řádně promíchejte.

Pokud chcete zabránit hnědnutí jablek přidejte také citronovou šťávu. Poté jablečnou směs nandejte do čistých zavařovacích skleniček a pevně je uzavřete víčky. Jablka můžete sterilizovat v parním hrnci po dobu 30 minut, nebo klasickým způsobem zhruba 15 až 20 minut při 85 °C. Máte možnost je zavařit i na plechu s vodou v troubě, kde jablka necháte zhruba 30 minut při teplotě 200 °C.

Poté sklenice vyndejte, položte je víčkem dolů na čistou utěrku a nechte vychladnout. Skladujte na suchém a tmavém místě.

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.recepty.cz, www.jaktak.cz