Žemlovka neboli zemlbába vznikla namáčením staršího chleba nebo pečiva. Tím se rozšířily nové obzory kuchyně a zamezilo se plýtvání tvrdými houskami a rohlíky. Žemlovku známe většinou jako sladký pokrm, do kterého se v české kuchyni typicky přidávají jablka nebo hrušky. Věděli jste ale, že ji můžete připravit i naslano s přidáním šunky, sýra, zeleniny a bylinek namísto ovoce?

Pečivo, základ žemlovky

Vynikající jablečnou žemlovku bez tvarohu z rohlíků můžete upéct podle tohoto video receptu:

Zdroj: Youtube

Zemlbába se nejčastěji připravuje z bílého pečiva, jako jsou rohlíky, veky nebo toastový chléb. Na její výrobu však můžete použít také briošky, vánočky, loupáky, muffiny a mnoho dalšího. Záleží jen na tom, co máte zrovna doma. Nemusíte se bát ani kombinace různých druhů pečiva. Žemlovce tím rozhodně neublížíte!

Recept na jablečnou zemlbábu

Na přípravu budete potřebovat vámi zvolené pečivo o hmotnosti kolem 400 g, 500 ml mléka, 3 vejce, 140 g cukru, jeden sáček vanilkového cukru, 3-4 jablka, půl lžičky skořice, 50 g rozinek, strouhanku a máslo na vymazání formy. Nejdříve jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Poté je smíchejte se skořicí a rozinkami.

Nakrájenými kousky pečiva na plátky vyskládejte máslem vymazanou a strouhankou vysypanou nákypovou formu. Na druhou vrstvu použijte připravenou směs z jablek. Na závěr vše polijte směsí ze žloutků, mléka, 40 g krupicového a jednoho vanilkového cukru.

Odležení dodá jablečné žemlovce grády

Chcete, aby jablečná žemlovka byla opravdu neodolatelná? Nechte ji odležet v lednici přes noc nebo alespoň na 6 hodin. Díky tomu nasákne pečivo mléčnou směs, čímž se žemlovka stane ve finále mnohem hebčí a vláčnější. Tato doba čekání zkrátka stojí za výslednou chuť, kterou vám poté žemlovka poskytne, než kdybyste ji dali rovnou péct.

Šup s ní do trouby!

Připravený pekáč s jablečnou žemlovkou dejte do předem vyhřáté trouby na 160 °C a nechte ji péct 75 minut. Po celou dobu pečení mějte žemlovku přikrytou. Že je hotová, poznáte podle měkkosti jablek. Jestliže nebudou po uplynulé době dostatečně měkká, nechte přiklopenou žemlovku péct ještě dalších 20 minut.

Poslední finální úpravy

Z oddělených bílků vyšlehejte řídkou pěnu, do které přidejte zbytek krupicového cukru. Poté šlehejte, dokud nebude sníh hustý, pevný a krémový. Ten následně rozetřete po upečené žemlovce a vložte zpátky do trouby při zvýšené teplotě na 200 °C. Po 10 minutách pečení sníh krásně zezlátne, což bude signál k jejímu vyndání. Podávat můžete žemlovku posypanou moučkovým cukrem a s trochou zakysané smetany.

Zdroje: irozhlas.cz, apetitonline.cz,kucharkaprodceru.cz