Žemlovka nebo také zemlbába pochází svým pravým původem z německých slov Semmelauflauf nebo Semmelbaba, kde ji tehdy podávaly jako houskový nákyp. Ovšem žemlovka je známa ve většině kuchyní světa, jen vždy v trochu jiné podobě. Obecným pravidlem vždy je, že se připravuje z jablek a bílého pečiva, nejčastěji z vánoček, rohlíků či veky. Zmíněné ingredience se namáčí do sladkého mléka a vajec.

Z generace na generaci

Ovšem tvořivosti se meze nikdy nekladly, takže se můžete držet osvědčené rodové tradice nebo trochu experimentovat a žemlovku si vylepšit podle svého. Místo jablek můžete použít i jiné ovoce, a to jakékoliv. Historicky bylo běžné použití tvarohu, ale dnes se v mnoha receptech používá i kysaná smetana.

Když se žemlovka připraví správně a originálním způsobem, může se podávat i jako samostatný moučník. Kdysi byly základní surovinou rohlíky a veka, ale můžete využít třeba vánočku nebo smažené koblihy. Žemlovku lze povýšit na delikatesu i přidáním rozinek namočených v rumu, nastrouhané citronové kůry či ořechů.

Žemlovka podle receptu babiček

Je to jeden z pokrmů, o kterém platí, že buď ho někdo miluje, nebo ho nemusí. Každý z nás si zemlbábu pamatuje ze školních jídelen a každopádně i od babičky. V minulých letech moc populární nebyla, ale v současné době se vrací a mnohokrát i v modernějších podobách. Do své kuchařky ji zařadila už kdysi i Magdalena Dobromila Rettigová a jistě dobře věděla proč. Žemlovka není náročná na přípravu a její chuť může být naprosto neodolatelná. A navíc prakticky zužitkujete zbytky.

Ingredience

  • 15 rohlíků
  • 800 ml teplého mléka
  • 5 vajec
  • 2 vanilkové cukry
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy
  • 5 dkg rozpuštěného másla na pokapání

Na jablkovou nádivku:

  • 1,2 kg jablek
  • 2 lžičky skořice
  • 200-250 g moučkového cukru

Postup přípravy:

Do teplého mléka vmíchejte vanilkový a moučkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo a vše pečlivě promíchejte. Nakrájejte si rohlíky či jiné pečivo na jednotlivé plátky, které do směsi vložte tak, aby se celé nasákly.

K výrobě jablkové nádivky si připravte oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka a posypte je směsí mleté skořice s moučkovým cukrem. Nakonec vše promíchejte a nechte chvíli stát, jablka pustí šťávu.

Připravte si nejlépe pekáček nebo zapékací mísu a důkladně je vymažte máslem a vysypte strouhankou. Pak můžete začít vyskládávat jednotlivé vrstvy. Na dno dejte jako první vrstvu připraveného pečiva, na ně pak jablkovou nádivku a navrstvěte opět polovinou pečiva. Povrch kreativně ozdobte třeba jiným postavením pečiva, ať ve výsledku nevyndáváte z trouby nevzhlednou placku. Pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut při teplotě 150 - 160 °C. Před podáváním jemně poprašte moučkovým cukrem a můžete ozdobit i snítkami čerstvé máty.

Zdroje: www.196flavors.com, www.toprecepty.cz, www.tasteatlas.com