Uchovávání ovoce ve formě marmelád je u nás takový evergreen, který se čas od času nemusí setkat s nadšením. A to když projdete spíž, najdete kousky, které jste zavařovali ještě několik let zpět a jsou tak akorát na vyhození, protože zbytek domácnosti nad marmeládami ohrnul nos. Přitom právě marmeláda je skvělý způsob, jak si na jahodách pochutnat i v měsících, kdy není jejich sezóna. Zkuste si letos vyrobit pár sklenic marmelády podle receptu mojí babičky. Uvidíte, že se po jahodové lahůdce jen zapráší.
Jak chystá jahodovou marmeládu milovník dobrého jídla Majkl? Podívejte se ve videu:
Hodně jahod, málo cukru
Potíž s marmeládami je ten, že bývají často přeslazené. Cukr je sice výborný konzervant, ale pokud máme ovoce krásně vyzrálé a sladké samo o sobě, není nutné to s ním nijak přehánět. V tomto receptu jsou chutě naprosto vyrovnané, takže se nemusíte bát, že by vám ze sladké chuti trnuly zuby. Naopak. Na 1 kilogram jahod vám bude stačit jen 250 gramů cukru. Recept je navíc časově velmi nenáročný a výroba marmelády nezabere víc než tři čtvrtě hodiny, když nebudete nijak spěchat.
Pět sklenic v cukuletu
Množství jahod vyjde zhruba na pět 250 mililitrových sklenic. Pokud chcete dělat menší porce, samozřejmě můžete, jen bude třeba si připravit skleniček o něco víc. Nezapomeňte je řádně sterilizovat, aby se jahodová pochoutka nezkazila. Buď použijte svůj osvědčený postup, nebo zkuste ten náš. Jednoduše vyskládejte sklenice na plech, víčka dejte zvlášť. Troubu předehřejte na 100 stupňů Celsia a plech do trouby vložte. Sterilizujte zhruba 15 minut, poté troubu vypněte a sklenky v ní nechejte, dokud nebudete mít marmeládu hotovou.
Hurá do toho
Jahody si pořádně propláchněte a zbavte je stopek. Rozdělte je na dvě zhruba stejně velké hromádky, ovšem každou zpracujte trochu jinak. Prvního půl kilogramu rozmixujte tyčovým mixérem a druhou nakrájejte na rozumně velké kousky. Tekuté jahody vlijte do hrnce a přisypejte k nic jeden sáček Gelfixu v poměru 2:1 a dvě lžíce cukru. Směs stále míchejte a pomalu ji přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, dosypejte zbytek cukru a asi pět minut vařte na mírném plameni. Stáhněte z ohně a smíchejte s nakrájenými jahůdkami. Nechte ještě dalších pět minut odstát, aby se prohřálo i nakrájené ovoce a opatrně naplňte marmeládou sklenice, opravdu dobře zavíčkujte a sklenice s marmeládou otočte dnem vzhůru. Nechte je tak odpočívat do druhého dne.
Tip na závěr
Pokud máte rádi hlavně ovocnou chuť, můžete cukru ještě ubrat, jahody v sezóně bývají krásně sladké samy o sobě, není tedy potřeba je sladit až moc. Místo cukru můžete použít trochu medu. Zároveň zkuste do jahod přidat pravou vanilku, uvidíte, že marmeládu posune na úplně jinou úroveň. Další chuťový rozměr získáte, pokud přidáte k jahodám trochu limetkové šťávy.
Související články
Zdroje: alishaeasycooking.com, www.ditap.cz