Plnit se dají snad jakýmkoli sezónním ovocem - od jahod, přes maliny, borůvky, meruňky, ostružiny až po švestky. Sladké knedlíky se připravují nejen kynuté, ale také z bramborového nebo tvarohového těsta. Recepty se předávají z generace na generaci, a i když byste možná některé cizince jejich chutí nenadchli, u nás patří mezi lahůdku a podávají se jako hlavní jídlo.
Pořádně je zabalte
Při přípravě jahodových knedlíků platí několik pravidel, která je nutné dodržovat:
- Držte se původního recept a příliš neimprovizujte.
- Ovoce nesmí být mražené, ani příliš studené nebo mokré, mělo by mít stejnou teplotu jako těsto, tedy pokojovou.
- Zásadní okamžik přichází v momentě balení ovoce do těsta, které se musí perfektně spojit, aby se knedlíky ve vodě neotevřely.
- Vkládejte knedlíky do vody, která se plně vaří a neustále na ně dohlížejte, aby se nesrazily.
Přidejte bylinky a posypku
S čím hotové knedlíky podávat? Nastrouhaný tvaroh či mák je klasika, zkuste použít třeba smetanu, jogurt, zakysanou smetanu, ovocnou omáčku a přidejte i kousek máty nebo meduňky. Posypat lze oříšky, griliášem, skořicí, mandlovými lupínky nebo kokosem.
Kynuté jahodové knedlíky
Suroviny:
- Na těsto:
- 300 g hrubé mouky
- 10 g čerstvého droždí
- asi 1/2 hrnku vlažného mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce rozehřátého másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- Na náplň:
- jahody";i:10;s:32:"Na dohotovení:";i:11;s:13:"tvrdý tvaroh";i:12;s:15:"moučkový cukr";i:13;s:6:"máslo
Postup:
- Droždí zasypte cukrem, zalijte trochou mléka a nechte vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutek.
- Mouku smíchejte se špetkou soli, kváskem a mlékem smíchaným se žloutkem a rozpuštěným vlažným máslem.
- Vypracujte těsto, které nechte v teple kynout.
- Z vykynutého těsta vyválejte plát a z něj vykrojte třeba sklenicí kolečka. Zabalte do ně jahody a nechte opět asi 20 minut vykynout.
- Knedlíky vkládejte do vařící vody a vařte je zhruba 6 minut, v průběhu vaření, jakmile knedlíky vyplavou, je otočte.
- Knedlíky po uvaření vyndejte, nechte okapat a propíchejte, aby unikla pára.
- Podávejte se strouhaným tvrdým tvarohem, posypané cukrem a bohatě přelité rozpuštěným máslem.
Související články
Zdroje: TopRecepty.cz, Novinky.cz