Plnit se dají snad jakýmkoli sezónním ovocem - od jahod, přes maliny, borůvky, meruňky, ostružiny až po švestky. Sladké knedlíky se připravují nejen kynuté, ale také z bramborového nebo tvarohového těsta. Recepty se předávají z generace na generaci, a i když byste možná některé cizince jejich chutí nenadchli, u nás patří mezi lahůdku a podávají se jako hlavní jídlo.

Pořádně je zabalte

Při přípravě jahodových knedlíků platí několik pravidel, která je nutné dodržovat:

  • Držte se původního recept a příliš neimprovizujte.
  • Ovoce nesmí být mražené, ani příliš studené nebo mokré, mělo by mít stejnou teplotu jako těsto, tedy pokojovou.
  • Zásadní okamžik přichází v momentě balení ovoce do těsta, které se musí perfektně spojit, aby se knedlíky ve vodě neotevřely.
  • Vkládejte knedlíky do vody, která se plně vaří a neustále na ně dohlížejte, aby se nesrazily.

Přidejte bylinky a posypku

S čím hotové knedlíky podávat? Nastrouhaný tvaroh či mák je klasika, zkuste použít třeba smetanu, jogurt, zakysanou smetanu, ovocnou omáčku a přidejte i kousek máty nebo meduňky. Posypat lze oříšky, griliášem, skořicí, mandlovými lupínky nebo kokosem.

Kynuté jahodové knedlíky

Suroviny:

  • Na těsto:
  • 300 g hrubé mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • asi 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce rozehřátého másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • jahody
  • Na dohotovení:
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr
  • máslo

Postup:

  • Droždí zasypte cukrem, zalijte trochou mléka a nechte vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutek.
  • Mouku smíchejte se špetkou soli, kváskem a mlékem smíchaným se žloutkem a rozpuštěným vlažným máslem.
  • Vypracujte těsto, které nechte v teple kynout.
  • Z vykynutého těsta vyválejte plát a z něj vykrojte třeba sklenicí kolečka. Zabalte do ně jahody a nechte opět asi 20 minut vykynout.
  • Knedlíky vkládejte do vařící vody a vařte je zhruba 6 minut, v průběhu vaření, jakmile knedlíky vyplavou, je otočte.
  • Knedlíky po uvaření vyndejte, nechte okapat a propíchejte, aby unikla pára.
  • Podávejte se strouhaným tvrdým tvarohem, posypané cukrem a bohatě přelité rozpuštěným máslem.

Související články

Zdroje: TopRecepty.cz, Novinky.cz