Občas se vyplatí vybočit ze zajetých kolejí a zkusit něco nového. A to platí i v případě tiramisu. Garantujeme vám, že kombinace sladkých jahod, nadýchaného krému a vínem nasáklých piškotů je nebe v ústech. Nevěříte?
Bleskový zákusek
Krém do pravého italského tiramisu obsahuje i vaječné žloutky. Je jen na vás, jestli se chcete poctivě držet receptu. Žloutky dodají krému nezaměnitelnou chuť a strukturu. Pokud se do něj budete chtít pustit, učte se přímo od těch nejzkušenějších:
V teplých letních dnech je výhodnější sehnat pasterované žloutky, zvlášť, jestli budete dezert servírovat venku a bude delší dobu mimo chladničku.
Jde to i bez vajec
Pokud máte ze žloutků obavu, nic se neděje. Lahodný krém získáte i bez nich. Smíchejte 250 gramů mascarpone a 150 gramů kvalitní zakysané smetany. Oslaďte jej 2 lžícemi cukru. Pro ještě lahodnější chuť můžete přidat pár kapek vanilkového extraktu, nebo rovnou přimíchat pravou vanilku. Bokem vyšlehejte 200 mililitrů 40% smetany a jemně ji do krému vmíchejte. Takto hotový jej dejte odpočinout do ledničky a připravte si zbytek.
Jahodový sen
400 gramů jahod si rozdělte na dvě poloviny. Obě půlky řádně očistěte a omyjte. Jednu polovinu rozmixujte na pyré a oslaďte dle chuti, jahody z druhé půlky nakrájejte na menší kousky a pár si jich nechejte na ozdobu. Pyré s kousky smíchejte a na chviličku odložte.
Ovíněné piškoty
Připravte si dezertní skleničky. Na dno naskládejte cukrářské piškoty a jemně zakápněte červeným portským vínem. Potřete krémem a ten zase zakryjte jahodovou směsí. Pokračujte ve vrstvení, přičemž poslední vrstva bude jahodová. Úplně na vrch vyberte krásné kousky jahod a dezert ozdobte. Ideálně nechejte přes noc vychladit v chladničce.
Tip na závěr
Tiramisu samozřejmě můžete udělat i do větší formy. Zároveň jej můžete ještě chuťově pozvednout, pokud do krému vmícháte rozpuštěnou bílou čokoládu, která dezertu dodá sladkost a jemnost. Pokud toužíte spíše po opravdu osvěžující verzi, naprosto božsky funguje kombinace krému s trochou lemon curd (citronového krému).
Související články
Zdorje: www.youtube.com, itesco.cz, radostpodlekaroliny.cz