Zpestřete si horké letní dny osvěžující lahůdkou, která voní po jahodách. Cheescake nikdy nezklame, natož ten z čerstvých jahod! Navíc jde o moučník, který je velice snadný na přípravu a jedná se o lehký svěží zákusek.

Chcete znát recept na jahodový cheescake plný tvarohu, s grahamovou krustou a přelitý jahodovou omáčkou? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Baked By An Introvert:

Zdroj: Youtube

Potřebné ingredience

Než se pustíte do výroby této lahůdky, připravte si na pracovní plochu všechny potřebné suroviny. Budete potřebovat 250 g sušenek, 100 g rozpuštěného másla, 1 vanilkový lusk, 600 g plnotučného měkkého sýra, 100 g moučkového cukru a 280 ml smetany. K přípravě zálivky si nachystejte 400 g rozpůlených jahod a 25 g moučkového cukru.

Recept na jahodový cheesecake

Nejprve si vymažte formu máslem, nebo ji vyložte pečicím papírem. Poté rozdrobte sušenky na malé kousky. Vložte je do mikrotenového sáčku a párkrát je přejeďte válečkem na těsto. Nasypte je do mísy, zalijte rozpuštěným máslem a důkladně směs promíchejte. Pak sušenky s máslem rovnoměrně rozložte po celém dnu formy a řádně utlačte. Následně nechte cca hodinu ztuhnout v lednici.

Mezitím si rozkrojte na půl vanilkový lusk, ale neodkrajujte jej ve špičce, obě poloviny tak zůstanou stále spojené. Pak lusk na jedné straně pevně držte a špičkou nože vyškrábněte semena. Vložte je do mísy, přidejte měkký sýr a moučkový cukr a vyšlehejte pomocí elektrického šlehače cca 2 minuty, aby se jednotlivé ingredience naprosto propojily. Pak ušlehejte smetanu do opravdu husté a pevné šlehačky a přidejte ji k sýrové směsi.

Následně ji rovnoměrně rozvrstvěte na sušenky s máslem. Začněte od okrajů směrem dovnitř a ujistěte se, že nejsou ve směsi žádné vzduchové bubliny. Horní část řádně uhlaďte stěrkou. Takto připravený koláč vložte do lednice, nejlépe přes celou noc.

Jak cheescake servírovat

Před samotným podáváním nechte koláč cca 30 minut zahřát na pokojovou teplotu. Přesuňte cheescake z formy opatrně na servírovací talíř. Následně smíchejte moučkový cukr s 1 lžičkou vody a poté propasírujte. Na koláč navrstvěte čerstvé jahody a celou vrchní část přelijte hotovým pyré.

Užitečné tipy

Pokud nemáte zrovna po ruce čerstvé jahody, můžete použít i mražené. Nezapomeňte je však před použitím včas rozmrazit. Cukr lze nahradit medem nebo jiným druhem vašeho oblíbeného sladidla. Cheescake můžete připravit z jakéhokoliv sezónního ovoce, skvělý je s malinami i borůvkami.

Související články

Zdroje: www.bbcgoodfood.com, www.cheescake.cz, www.vikendovepeceni.cz