Jahodový džem je zkrátka a jednoduše klasika, která nejednomu z vás osladí ráno. A jak už to tak bývá, nejlepší jsou džemy, které si doma připravíte sami, nejlépe z vlastního ovoce. Pokud tedy máte na zahrádce jahody, máte prakticky vyhráno.

Pokud však jahody nepěstujete, nebo nemáte zahradu, nebojte se, můžete použít i koupené. Ke kvalitnímu džemu jsou potřeba kvalitní jahody. Proto, pokud nemáte vlastní jahody, kupte je ideálně na farmářském trhu nebo ve speciálních bio potravinách, aby byly na džem opravdu dobré, sladké, a hlavně bez jakýchkoliv chemických úprav.

Video recept na jahodový džem najdete na Youtube kanále Vařte S Majklem:

Zdroj: Youtube

Jak udělat vlastní jahodový džem

Jakmile máte kvalitní jahody, zbytek ingrediencí již najdete ve své kuchyni. Jako první si důkladně omyjte jeden kilogram jahod a odstraňte z nich zelené články. Poté je nechte okapat v cedníku, nebo je jen dejte osušit na papírové utěrky. Nožem jahody přepůlte a dejte je do hrnce. Jahody v hrnci posypte 500 gramy krupicového cukru a dejte do lednice zhruba na tři hodiny.

Jakmile bude vše hezky odležené, jahody a cukr důkladně promíchejte pomocí vařečky. Nyní dejte vše vařit. Vařte tak dlouho, dokud se vám objem hrnce nesníží na polovinu. Během vaření občas promíchejte a sbírejte pěnu, která vám bude vznikat, pomocí lžíce.

Přidejte ještě vymačkanou šťávu z citronu a míchejte a vařte, dokud džem nezhoustne. Jestli je džem hotový poznáte tak, že vložíte malý talíř na chvíli do mrazáku, a poté na něj kápnete trochu horkého džemu. Pokud vám na talířku ztuhne, můžete přestat a začít naplňovat zavařovačky.

Výtečný domácí džem

A máte hotovo. Jakmile přestanete vařit, máte dvě možnosti, které záleží na vašem osobním vkusu. Pokud máte rádi, když v džemu narazíte na kousky ovoce, můžete džem rovnou plnit do sklenic. Pokud máte rádi tekutější konzistenci, džem ještě rozmixujte tyčovým mixérem.

Pak už jen stačí, abyste zavařovací sklenice naplnili a udržovali trochu místa od okraje, aby vám džem následně nepřetekl. Nechte sklenice s džemy vystydnout, dejte do špajzu a máte výtečný domácí džem z pouze tří ingrediencí. Dobrou chuť.

Související články

Zdroje: www.vareni.cz, www.homeware.cz