Jahodové džemy už vás nebaví?
Džemy a marmelády se dají dělat nejenom dobře a ještě lépe, ale také všelijak jinak. Kouzlem různých obměň i zcela tradičních pochutin i jídel je často jen okořenění nebo nevšední dochucení, které vypíchne chutě a vůně. Obyčejný džem, který se vám už přejed, dostane punc novosti a šmrnc, kterým potěšíte nejednoho strávníka. Zkuste třeba jahodový džem s cheesecakem, který voní po másle a rumu. Je to lahodná kombinace, která překvapí!
Dostali jste z těch všech řečí chuť na lahodný cheesecake s jahodami? Připravíte jej snadno podle tohoto video receptu z YouTube kanálu JustCook-cz.
Jahody a cheesecake: Tyhle chutě k sobě patří
Tento zajímavý recept pochází od jedné ze soutěžících v pořadu Peče celá země. Finalistka soutěže Tereza Olbrichtová přidává do receptu celou řadu dobrot, aby vykouzlila právě jahodový džem s chutí cheesecakeu.
Příprava sice není náročná, ale rozhodně je delší, než je to obvyklé, den předem si totiž nachystáte máslo s rumem. Nepředbíhejme ale. Napřed je nutné vědět, co připsat na nákupní seznam.
Co budete na přípravu potřebovat? Rozhodně čerstvé ovoce čili půl kila uzrálých jahod. Nezbytné je mít také 200 g másla, 100 g bílého rumu, 1 balení želírovacího cukru, 30 g citronové šťávy, 15 g kyseliny citronové a také jeden pravý a nefalšovaný vanilkový lusk.
Jak připravit jahodový džem s chutí cheesecaku?
Máslo rozehřejte v plecháčku nebo rendlíku a počkejte až pomalu zhnědne. Nesnažte se proces uspěchat, lepší je raději vyčkat a včas plecháček z plotny odstavit.
Pak přidejte do zhnědlého rozpuštěného másla všechen bílý rum, přikryjte pokličkou a nechejte chladnout několik hodin, aby se chutě propojily.
Nakonec dejte obsah zmrazit. Druhý den mražené máslo s rumem přepasírujte přes plátýnko nebo velejemný cedníček. Výsledkem je vlastně máslový extrakt s oříškovou příchutí.
Pak se můžete vrhnout na přípravu samotného džemu. Omyté rozkrájené jahody dejte do hrnce společně s citronovou šťávou a želírovacím cukrem. Z rozpůleného vanilkového lusku stáhněte nožem semínka a ta i s půlkami lusku také přidejte do jahod. Nakonec vmíchejte i vámi připravený máslový extrakt.
Všechno společně začněte zahřívat za stálého míchání. Směs povařte alespoň 10 minut než přidáte i kyselinu citronovou. Znovu vše přiveďte k varu a v okamžiku, kdy jsou jahody dost měkké, můžete ještě vroucí směs rozmixovat tyčovým mixérem.
Džemem pak plňte sklenice až skoro po okraj, ten otřete a zašroubujte čistými víčky. Uzavřené naplněné sklenice otočte dnem nahoru. Takto nechejte vychladnout a skladujte je na chadnějším, suchém a tmavém místě.
Zdroje: toprecepty.cz, primainspirace.cz