obrázek z archivu ireceptar.cz

Jahody na celý rok: džem, kompoty, šťáva

Už se na vás z poličky ve spíži usmívá řada čerstvých kompotů s jahodami? Nebo jste si zavařovat jahody zatím netroufli? Zkuste to. Tady je trocha inspirace. Na džem, na kompoty a na nevařenou šťávu.

Džem z lesních jahod

Potřebujeme

  • 1/2 kg lesních jahod a 1/2 kg jahod zahradních (lze použít jen lesní jahody, ale málokdy jich tolik nasbíráme)
  • 700  g cukru
  • balíček práškové Petosy (40 g)
  • 2 g kyseliny citronové

Jak na to

Dobře vyzrálé jahody zbavené stopek omyjeme a promícháme s polovičkou cukru. Necháme přes noc  stát a proslazovat. 

Nazítří směs přivedeme k varu a na mírném plameni za stálého míchání vaříme  asi  1/4  hodiny.

Potom postupně vmícháme zbytek cukru a petosu. Vaříme tak dlouho, až začne džem rosolovatět.

Kyselinu citrónovou dokonale rozpustíme v trošce horké vody a před ukončením varu přidáme do směsi. 

Nakonec sebereme z povrchu pěnu a džem plníme do skleniček, které jsme důkladně sterilovali.

lesní jahodylesní jahodyAutor: Archiv ireceptar.cz

Kompot podle staročeského receptu

Na 2 kg jahod potřebujeme 700 g cukru a šťávu z jednoho citronu.

K zavařování vybíráme nepřezrálé jahody. Stopky netrháme, jen ukroutíme. Jahody opláchneme na sítu pod tekoucí studenou vodou, necháme je okapat a vrstvíme je do nádoby, nejlépe porcelánové mísy. Přitom je prosypáváme cukrem. Pak je ponecháme přes noc ve studenu.

Nazítří šťávu slijeme, povaříme ji a odpěníme. 

Jahody naskládáme do sklenic vypláchnutých rumem, zalijeme je šťávou, do které přidáme šťávu z jednoho citronu.

Sklenice uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 80 °C.

jahodyjahodyAutor: Archiv ireceptar.cz

Kompot bez nálevu

Na 1 kg jahod potřebujeme 300 g cukru.

Připravené a čisté jahody posypeme cukrem. Necháme do druhého dne proslazovat až ovoce pustí šťávu. 

Plody i šťávu pak přivedeme do varu. Vaříme 90 až 120 vteřin.

Nádobu postavíme do studené vody a necháme vychladnout. 

Vychladlý kompot naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

jahodový kompotjahodový kompotAutor: Archiv ireceptar.cz

Šťáva nevařená

Potřebujeme

  • 2 kg zdravých a čistých jahod
  • 2 litry převařené ale studené vody
  • 1 malou lžičku kyseliny citronové
  • šťávu ze 2 pomerančů a 3 citronů
  • petol
  • jemný krystalový cukr

Jak na to

Jahody rozmačkáme. Přidáme šťávu z pomerančů a citronů, promícháme se studenou převařenou vodou a kyselinou citronovou.

Po promíchání necháme přes noc v chladnu (nejlépe v kameninové nádobě). 

Nazítří přecedíme přes plátno. Kolik váží takto získaná šťáva, tolik přidáme čistého krystalového cukru.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Tipy pro využití jahod najdete také v eKnihovně, v elektronické publikaci Jahodové recepty. Stáhnout si ji můžete zdarma.

 

Během 24 hodin musíme nejméně hodinu míchat (například 4x po 15 minutách).

Třetí den musíme znovu hodinu míchat.

Petol rozpustíme v trošce šťávy a též nezapomeneme vmíchat.

Nalijeme do čistých lahví a zazátkujeme. Uložíme do temna a chladna. Důležitá  je úzkostlivá čistota.

Foto archiv