Zdroje: zena.aktualne.cz, www.vareni.cz, www.lidovky.cz

Oblíbené jahody jsou výborné samy o sobě, uplatnění ale najdou i v obrovském množství receptů. Tím dost možná nejznámějším jsou jahodové knedlíky. Ty se těší velké oblibě, čas od času se ale může stát, že se jich zkrátka přejíte a přemýšlíte, jak jinak jahody zužitkovat. V takovém případě většinou přichází na řadu tvorba ovocné dřeně. Červené plody si lze ale vychutnat i ve zcela jiných a pro někoho možná i dost netradičních provedeních.

Salát s jahodami a feta sýrem

Spojení jahod a bazalky patří k těm známějším kombinacím. Tu ale ještě více obohatí slaný sýr feta. Pro někoho může tento recept působit poněkud zvláštně, ale není třeba mít obavy. Jahody totiž tomuto salátu dodají jen mírné kyselosti a jejich sladká chuť bude potlačena. Takový pokrm je vyloženě letní, lehký a skvěle osvěžující!

Budete potřebovat:

  • 300 gramů baby špenátu
  • 1 hrst hráškových klíčků
  • 10 jahod
  • 1 hrst bazalky
  • 1 malou červenou cibuli
  • 1 avokádo
  • 100 gramů sýru feta
  • 3 lžíce opražených slunečnicových semínek

Zálivka:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamika
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Špenát přesuneme do misky a nakrájíme si jahody, cibuli a avokádo. Na menší kousky můžeme překrájet i bazalku. Nakrájené suroviny přidáme ke špenátu a promícháme. Následně přidáme natrhaný sýr feta a vše zakápneme zálivkou. Nakonec salát posypeme slunečnicovými semínky.

Jahodová polévka

Když se řekne „polévka”, mnozí si okamžitě vybaví horký vývar či zeleninový krém. Polévky lze ale velmi snadno připravovat i z ovoce a právě jahody jsou pro takový pokrm dost možná nejvhodnější.

Budete potřebovat:

  • 500 gramů čerstvých jahod
  • půlku citronu
  • 150-200 gramů cukru (podle chuti)
  • 500 mililitrů bílého vína

Postup:

Omyté jahody rozmixujeme na kaši, kterou přes jemné sítko prolisujeme. Do finální směny přimícháme cukr, víno a citronovou šťávu. A polévka je na světě! Před podáváním je nutné pokrm řádně vychladit. Na talíři je možné polévku dozdobit snítkou bazalky, máty nebo opraženými nesolenými mandlemi.

Zapečené jahody

Při pečení se jahody používají nejčastěji pravděpodobně pro bublaninu. Zapéct se dají i jen tak. Finální pokrm je nesmírně chutný, a navíc je zcela bez lepku!

Budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová kůra z půlku citronu
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 50 gramů jahod
  • 125 mililitrů smetany ke šlehání

Postup:

Jahody si očistíme a podélně rozkrojíme. Připravíme si menší pekáček, či ideálně porcelánovou zapékací misku a rozpůlené jahody umístíme na její dno. Následně si v míse rozmícháme tvaroh se žloutky a cukry. Přidáme citronovou kůru a smetanu. Směs znovu důkladně promícháme a nalijeme na jahody. Následně vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut. Dezert necháme vychladnout a podáváme.

Jahodová omáčka ke steakům

Stejně jako k létu patří jahody, tak k němu patří grilování! Proč tedy tyto dvě věci nespojit? Jahodový přeliv dodá masu neobvyklou chuť, kterou si zcela jistě všichni hosté oblíbí.

Budete potřebovat:

  • 800 gramů jahod
  • 2 špetky mletého kardamomu
  • 50 mililitrů růžového vína
  • špetku soli

Postup:

Jahody očistíme a rozmixujeme. Vzniklou směs rozdělíme na dvě poloviny, přičemž jednu z nich smícháme s vínem a kardamomem a krátce povaříme. Následně do omáčky přidáme zbytek rozmixovaných jahod a promícháme. Na závěr pak omáčku dle chuti osolíme a můžeme podávat k masu!

Okurková bowle s jahodami

A k letnímu grilování se hodí i nějaký ten chutný drink. A v tomhle případě tvoří skvělou kombinaci salátové okurky a jahody s rumem!

Budete potřebovat:

  • 2 mladé salátové okurky
  • 400 gramů čerstvých jahod
  • 500 mililitrů bílého rumu
  • led či ledovou tříšť

Postup:

Jahody a okurky pečlivě očistíme. Okurky pomocí škrabky naplátkujeme a jahody pokrájíme na čtvrtky. Následně okurky a jahody střídavě vrstvíme do větší mísy či dekorativní sklenice a následně je zalijeme rumem (ten je případně možné smíchat s vodou). Vše necháme v lednici několik hodin odpočívat, aby rum získal okurkové a jahodové aroma a jahody a okurky zase nasákly chuť rumu. Před podáváním pak do mísy nasypeme ledovou tříšť či led.